weby pro nejsevernější čechy

ČINOHERNÍ STUDIO ÚSTÍ NAD LABEM VSTUPUJE DO SEZÓNY ZTRÁT A NÁLEZŮ.

Po vydatném předkrmu v podobě srpnového týdne vyprodané DIVADELNÍ ZAHRADY vstupuje Činoherní studio Ústí nad Labem do své 46. divadelní sezóny, tentokrát s přízviskem ZTRÁTY A NÁLEZY.

Oficiální slavnostní zahájení je připraveno na 15. září 2017, jeho součástí bude i vernisáž obrazů Filipa Černého a koncert kapel TOTEM (s hostující Aničkou Fišerovou !) a TOČÍLAS (crazzyrocková ústecká formace).

V nové sezóně je pro vás připraveno šest premiér a rozhodně je nač se těšit. Posuďte sami:

1. Karel František Tománek: ŽIVOT JE KRÁSNEJ

Původní česká hra, v níž se představí hostující Eva Vrbková, Natálie Drabiščáková a Bára Milotová. Hra byla oceněna čestným uznáním v dramatické soutěži Ceny Alfréda Radoka 2004.

PREMIÉRA : 16.10. 2017 pod režijní taktovkou autora.
K.F.TOMÁNEK ( 1962 ) – absolvent PF Ústí nad Labem a oboru dramaturgie DAMU, VŠ pedagog, dramatik a dramaturg. Činoherní studio v minulosti uvedlo jeho hry Všichni musí křičet nebo Na stolku v herně, v současném ČS repertoáru je jeho černá komedie Pan Bílý, Zrzka a ti druzí.

zk

2. Christopher Buckley: DĚKUJEME, ŽE KOUŘÍTE

Původní česká dramatizace knižní předlohy, kterou možná znáte především z výborného filmového zpracování (rež.Jason Reitman ). Hlavním hrdinou je lobista Nick Naylor, který má v popisu práce přesvědčovat lidi a instituce, že s kouřením to není tak zlé, jak varují lékaři. Pro kterého z herců ČS je připravena tato herecky vděčná figura se dozvíme při premiéře 8.12. 2017. Režírovat bude současný ředitel divadla Jiří Trnka.

3. Tomáš Vůjtek: VÁNOČNÍ HRA ANEB O TOM SLAVNÉM ZROZENÍ

Původní česká vánoční hra, která navazuje svým současným jazykem na tradice lidových barokních her, které se inscenovaly na českém a moravském venkově zejména v průběhu 17.-19. století. Svým způsobem tyto hry představují evropský fenomén, neboť v době, kdy staré divadelní formy ustupují, právě v těchto selských či sousedských barokních hrách paradoxně ožívají. Postupy, které se prosadily již ve středověkém divadle, jsou zde dále rozvíjeny a místně modifikovány.
T. VŮJTEK ( 1967 ) – dramatik, překladatel, dramaturg. Rodák z Frýdku – Místku, absolvent PF v Ostravě, pedagog na ostravské Janáčkově konzervatoři, založil DS Ostravská pohoda , kde inscenoval vlastní hry. Od roku 2000 spolupracuje s profesionálními divadly. Jeho hru Výmlat poprvé uvedlo ČS v roce 2001 v rámci scénického čtení. Je držitelem ocenění v Dramatické soutěži Alfréda Radoka. Jeho momentálně nejslavnější kus Slyšení ( Komorní scéna Aréna Ostrava ) jste mohli vidět v minulé sezóně jako pohostinské představení..

PREMIÉRA: 16.12. 2017, režie se ujme umělecký vedoucí ČS Jan Plouhar.

zahajeni

4. Ray Bradbury – 451 stupňů Fahrenheita

Původní česká dramatizace světoznámého slavného románu o temné budoucnosti lidstva slibuje další velkou hereckou příležitost a především divácky atraktivní titul.

PREMIÉRA je naplánována na 17.2. 2018 pod režijním vedením Adama Svozila.

A.SVOZIL (1991 ) mladičký režisér, rodák z Olomouce, absolvent Katedry činoherního divadla DAMU. S inscenací Rituální vražda Gorge Mastromase v pražském Disku získal Cenu Marka Rawenhilla za nejlepší českou inscenaci nového textu za rok 2015. Jeho režijní práci je možno vidět např. v Jihočeském divadle České Budějovice, A studiu Rubín, Divadle Letí nebo Divadle J.K.Tyla v Plzni.

5. Howard Parker –PAZOUR

Britské satirické sociální drama o strmém vzestupu a rychlém pádu mladého muže, poznamenaného nemanželským původem a oční vadou je velkým příslibem pro náročnější diváky. Vrací se na prkna Činoheráku po více než čtvrtstoletí, tehdy v ní exceloval hostující Ondřej vetchý.

PREMIÉRA 13.4. 2018, režie Ivan KREJČÍ.

I.KREJČÍ (1966 ) – kromě režie věnuje se také politice ( stínový ministr kultury v ČSSD), od roku 2014 předseda Rady pro televizní a rozhlasové vysílání, absolvent katedry režie na DAMU, působil ve Slováckém divadle Uherské Hradiště a jako režisér a umělecký šéf v Městském divadle v Karlových Varech, momentálně umělecký šéf Komorní scény Aréna.

6.TICHO PO PĚŠINĚ

… k této hře se mi zatím nepodařilo vypátrat nic, než že PREMIÉRA je v plánu 15.6. 2018 a počítá se opět s uvedením v některém z netradičních prostorů v Ústí nad Labem, jak už je u ČS v závěru každé sezóny zvykem. Režie byla svěřena Anně KLIMEŠOVÉ. momentálně působící v Divadle Disk a Studiu Damúza, kde je například autorkou a režisérkou hry Barunka is leaving.

Startující nová sezóna má přízvisko ZTRÁTY A NÁLEZY. Na můj dotaz, co se pod tímto mottem skrývá, mi velice ochotně odpověděla paní Dagmar HALADOVÁ, dramaturgyně Činoheráku :

Motto Ztráty a nálezy není pouhým motivem, je i to téma, které se prolíná všemi texty, které budou v této sezoně inscenovány. První premiérou sezony bude Život je krásnej autora K. F. Tománka, zde se „ztráty a nálezy“ promítnou v hodnotách, které postavy ztrácejí a nové zase nalézají, jde i o „ztráty a nálezy“ životních priorit, o ztrátu těch nejbližších a nalézání nových blízkých. Podobně tomu je i v druhém textu – respektive dramatizaci Děkujeme, že kouříte. Hlavní hrdina Nicholas Naylor se potýká nejen se ztrátami svých blízkých, ale i se ztrátou naděje, sebevědomí a životních jistot, aby na závěr našel východisko ze zdánlivě bezvýchodné situace, a tak vkročil na cestu k novému životu. Třetí premiérou nové sezony bude adaptace románu R. Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita, kterou se toto „motto-téma“ prolíná také. Guy Montag je hlavní hrdina toužící po poznání, protože je uzavřen ve zdegenerované a odcizené společnosti. Předposlední premiérou bude Pazour Howarda Barkera, i v tomto případe dochází u hlavního hrdiny ke „ztrátám a nálezům“ ve smyslu nálezů nového společenského statutu a jeho opětovné ztrátě. Jak jsem tedy již ve stručnosti shrnula, toto motto je respektive i specifickým leitmotivem jednotlivých textů. Slovní spojení „ztráty a nálezy“ není jen pouhou floskulí, ale prolíná se napříč celou sezonou. A když to vezmu kolem a kolem, „ztráty a nálezy“ jsou přece vlastní každému z nás, ať už si za to dosadíme cokoliv.“

V nabité sezóně bude samozřejmě pokračovat i tříletý projekt PŘEKROČIT HRANICE, zahájený loni. Jde o společný projekt FF UJEP Ústí nad Labem, ČS, DAMU, JAMU a Institut für Slavistik Technische Universität Dresden. Překlady původních německých her jsou v české premiéře uváděny formou scénického čtení. Pro druhý ročník jsou přichystány texty :

Ferdinand Schmalz : Dosenfleisch / Maso v plechovce , premiéra 27.10. 2017
Simone Kucher : Eine version der Geschichte / Jedna verze historie , premiéra 23.2. 2018
Petra Wüllenweber : Restglühen / Poslední Třpyt , premiéra 19.4. 2018

A samozřejmě budou na programu reprízy her z minulých sezón, z nichž Vám zcela jednoznačně doporučuji HOMO FABER s výtečným Martinem Fingerem, ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY, LEBKA Z CONNEMARY, MY DĚTI ZE STANICE ZOO i slavný KLUB RVÁČŮ, který se blíží svojí 100. repríze a derniéře. Pobavíte se u kusů LIDOJEDI i PAN BÍLÝ, ZRZKA A TI DRUZÍ. Děti rozhodně potěšíte návštěvou roztomilých inscenací MALÝ PRINC, PINOCCHIO a RONJA , DCERA LOUPEŽNÍKA.

Také už se těšíte? Já moc!! CHOĎTE DO DIVADLA!!
A Vám všem v Činoherním studiu přeji do nové sezóny: ZLOMTE VAZ!!

(fotky činoherák)