weby pro nejsevernější čechy

Adventní zpravodaj od sousedů

DRÁŽĎANY: CO JE LETOS NOVÉHO NA STRIEZELMARKTU? | 28.11.–24.12.2018

 

Víte, kdy se na drážďanském vánočním trhu rozsvěcuje vánoční strom? Drážďany i Sasko mají svůj specifický způsob zahajování vánočních trhů, a tím není rozsvícení vánočního stromu, ale roztočení velké vánoční krušnohorské pyramidy. Tu letos na Altmarktu slavnostně roztočí primátor města ve středu 28.11. odpoledne v 16 hodin. Nejstarší německý vánoční trh, drážďanský Striezelmarkt, tak bude oficiálně zahájen. Po následujících 27 dní bude ve 233 vánočně vyzdobených stáncích probíhat vánoční prodej, a to až do Štědrého dne (24.12), kdy ve 14 hodin trh skončí. O druhé adventní sobotě (8.12.) se koná oblíbená Štolová slavnost, která každoročně přivítá desetitisíce lidí a mezi nimi i tisíce návštěvníků z Česka. A věděli jste, že Striezelmarkt má už pátým rokem svou vlastní měnu? Štrýclový tolar si můžete vyměnit ve vánočním turistickém infocentru přímo na Altmarktu. Tolary platí u všech 233 prodejců na Striezelmarktu ve stejné hodnotě jako euro. Ale tolary jsou výhodnější, jelikož za jedenáct tolarů zaplatíte v infocentru pouze deset euro! Navíc můžete při platbě použít platební kartu.


V DRÁŽĎANECH SE NEROZSVĚCUJE STROMEČEK, V DRÁŽĎANECH SE ROZTÁČÍ VÁNOČNÍ PYRAMIDA

Primátor města Dirk Hilbert zahájí Striezelmarkt dne 28. listopadu 2018 v 16 hodin symbolickým roztočením obří krušnohorské pyramidy. Předtím se od 15 hodin koná v kostele Kreuzkirche slavnostní bohoslužba se zpěvem oblíbeného drážďanského chlapeckého sboru Kreuzchor. Vstup do kostela i výběr jednoho z 3000 míst k sezení je zdarma. Po zahájení vánočního trhu začne v 233 slavnostně vyzdobených stáncích na Striezelmarktu předvánoční prodej, který potrvá po celý advent až do Štědrého dne, tedy všech následujících 27 dní.

www.drazdany.info/zahajeni-striezelmarktu

STRIEZELMARKT MÁ UŽ PÁTÝM ROKEM VLASTNÍ MĚNU!

Tzv. »Striezeltaler«, v české překladu »štrýclový tolar«, platí na vánočním trhu Striezelmarkt už od roku 2014. Je to v podstatě forma dárkového poukazu a můžete jej darovat svým přátelům a známým, ale i spolupracovníkům a s názvem svojí firmy. V dárkovém balení přijde deset tolarů na 10,50 €. Když si tolary koupíte bez dárkového balení, tak získáte zhruba desetiprocentní slevu, jelikož jedenáct tolarů stojí deset euro. Dostanete je v turistických informacích tzv. »Dresden Information« přímo na Striezelmarktu (náměstí Altmarkt), ale i v informacích na hlavním nádraží a u kostela Frauenkirche. Na všech těchto místech můžete za tolary zaplatit i platební kartou. Tolary se každý rok razí s jiným motivem, v minulosti to byl kostel Kreuzkirche, obří krušnohorský obloukový svícen, obří vánoční pyramida, vánoční strom. Letošním motivem je tzv. »Pflaumentoffel«, tedy kominíček postavený ze sušených švestek, kterého na trhu v 19. století prodávaly chudé děti a který dnes patří k tradičním symbolům Striezelmarktu. Tolary z minulých let stále platí, a to u všech 233 prodejců na Striezelmarktu, každý rok od začátku trhu až do 24. prosince 14 hodin, kdy trh končí. Letos bylo raženo 30 tisíc tolarů.

http://www.drazdany.info/strycltolar

LETOS 55 000 NOVÝCH VÁNOČNÍCH HRNÍČKŮ

Na letošní tiskové konferenci k 584. Striezelmarktu byly představeny nové hrníčky saské firmy Kannegießier. S nápisem 584. Striezelmarkt a letopočtem 2018 jich letos bylo vyrobeno 50 tisíc. Letošní barvou hrníčků je betonově šedá, loni to byla bordó červená a v roce 2016 pruská modrá. Letošním motivem na hrníčcích je štolová pečeť se Zlatým jezdcem, jež je symbolem, který ve formě zlaté pečeti potvrzuje pravost originální drážďanské vánoční štoly. Letos poprvé byla vydána i edice 5 tisíc hrníčků na dětský punč s pohádkovým motivem. A v turistickém centru v severovýchodním rohu Striezelmarktu bude letos již podruhé k dostání i limitovaná série očíslovaných hrnků (letos 584) v luxusním provedením s ručně pozlaceným písmem (za 20 €).

www.drazdany.info/hrnecek-na-svarak

VÁNOČNÍ POŠTA A PÁSKY PRO MALÉ DĚTI

Naproti infocentru můžete odeslat svůj vánoční pozdrav ze Striezelmarktu s adventní známkou. Pohledy je možné posílat i do Česka, je potřeba dát na ně ale dostatečné poštovné. Službu zajišťuje soukromá saská pošta PostModern. Rodiče malých dětí si v turistickém infocentru (také ve stánku PostModern a rovněž v domečcích v dětském koutku) mohou vyzvednout žlutou pásku, na níž napíší číslo svého mobilního telefonu a kterou připevní své ratolesti na ruku pro případ, že se dítko na trhu ztratí.

www.drazdany.info/infocentra

ŠTOLOVÁ SLAVNOST V SOBOTU PŘED DRUHÝM ADVENTEM

Nejznámější a nejoblíbenější akcí drážďanského Striezelmarktu je už dlouhá léta Štolová slavnost v sobotu před druhým adventem. Letošní štolový průvod vychází letos v sobotu 8. prosince v jedenáct hodin dopoledne a po procesí městem dorazí kolem poledne na náměstí Altmarkt. Start průvodu je mezi Zwingerem a Rezidenčním zámkem, na ulici Taschenberg (před hotelem Taschenbergpalais Kempinski). Pódiový program probíhá již od půl desáté ráno. Obří štola se od 12 hodin bude rozprodávat návštěvníkům trhu. Půlkilový kousek přijde na 6 euro a výdělek z prodeje jde na podporu odborného vzdělávání v oboru pekařství a cukrářství.

http://www.drazdany.info/stolova-slavnost

ADVENTNÍ KALENDÁŘE PRO DĚTI V SOBOTU 1.12.

Speciální program je připraven na každý adventní víkend. Hned o prvním víkendu bude slavnost velkého adventního kalendáře, který se na Striezelmarktu nachází v rohu směrem kostel Kreuzkirche. Pořadatelé připravili na tento víkend dvakrát 584 adventních kalendářů, které budou na pódiu v sobotu 1.12.2018 (14:30) rozdány všem přítomným dětem.

HUDEBNÍ PÁTKY – GOSPEL, POZOUNY, JAZZ I TANEC

V polovině prosince, v pátek 14.12. bude Striezelmarkt otevřen výjimečně až do 22 hodin. I ostatní pátky, kdy je otevřeno jako normálně do 21 hodin budou výjimečné, jelikož od 18 hodin ovládne pódium pokaždé jiný hudební žánr. Hned v pátek 30. listopadu večer zazní z pódia písně gospelových sborů. V pátek 7. prosince se na pódiu sejdou pozounisté a saské pozounové sbory, které už od roku 1764 patří k saským Vánocům. Tehdy se poprvé objevily Herrnhůtském Diariu, tedy v městečku moravských exulantů zvaném Herrnhut nebo také Ochranov. V pátek 14. prosince pak budou na jevišti hrát swingové a jazzové kapely a v pátek 21. prosince zazní taneční hudba a vystoupí tři různé taneční soubory.

WIFI NA STRIEZELMARKTU

Letos bude na Striezelmarktu již podruhé bezplatné WiFi. Na trhu je osm míst s vysílači a organizátoři doufají, že tato síť vydrží i zátěžovou zkoušku, kterou bude Štolová slavnost.

ZKOUŠKA SVĚTEL

První příležitostí uvidět letos rozzářený trh bude již tento týden. V pátek 23. listopadu totiž proběhne zkouška světel. Uskuteční se během soumraku zhruba kolem páté hodiny (16:45).

Tagy