weby pro nejsevernější čechy

Na prodeji frýdlantské nemocnice se shodly všechny strany  

V říjnu 2018 spolu Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, město Frýdlant a EUC, vlastník Nemocnice Frýdlant s.r.o., podepsaly Memorandum o spolupráci při zajištění zdravotních služeb v areálu frýdlantské nemocnice pro území mikroregionu Frýdlantsko. To mělo připravit dohodu o převodu Nemocnice Frýdlant s.r.o. na Krajskou nemocnici Liberec, a.s. Dnes ji podepsali Václav Vachta, předseda představenstva EUC, a generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš.

Zastupitelé Libereckého kraje na svém zasedání 23. dubna 2019 a zastupitelé města Frýdlant na svém zasedání 24. dubna 2019 valnou většinou schválili všechny kroky, které prodej podmiňují. Od 1. července tohoto roku tedy přebírá Nemocnici Frýdlant Krajská nemocnice Liberec. Cena je stanovena na 8 640 000 Kč, což odpovídá zůstatkové hodnotě movitého majetku. Obě strany se také dohodly na budoucí spolupráci v rámci jednodenní chirurgie na lůžku a laboratorní diagnostiky. EUC bude do roku 2030 zajišťovat i provoz lékárny.

„Zajištění rozsahu a kvality zdravotní péče je jedním z významných cílů Libereckého kraje. Frýdlantsko je dopravně nejhůř dostupná oblast kraje, kde žije více než 25 tisíc lidí a je tu vysoká nezaměstnanost. Je pro mě nemyslitelné, aby odtud lidé jezdili za veškerou zdravotní péčí až do Liberce. Proto Liberecký kraj finančně nákup frýdlantské nemocnice podpořil,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Jsem rád, že počáteční emoce odpadly a došlo k dohodě, která je dobrým signálem pro občany Frýdlantska a i pro zaměstnance nemocnice ve Frýdlantu,“ dodal MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

„Několikaleté úsilí všech stran memoranda se vyplatilo, shodli jsme se na nejlepším možném řešení pro nemocnici i pro občany Frýdlantska. Město Frýdlant i Liberecký kraj jsou ochotni investovat do městem vlastněného areálu nemocnice. To byl pro nás rozhodující faktor a důvod prodeje nemocnice. Pevně věřím, že za těchto podmínek bude potřebná péče ve Frýdlantu dlouhodobě udržitelná,“ upřesnil Václav Vachta, předseda představenstva EUC, a.s.

„Město Frýdlant odkup Nemocnice Frýdlant Krajskou nemocnicí Liberec vítá. Slibuje si od něho stabilizaci situace a kvalitní lékařskou a zdravotní péči pro pacienty z Frýdlantska. Město se po převzetí frýdlantské nemocnice Krajskou nemocnicí Liberec zavázalo k investici tří milionů korun bez DPH k pořízení projektové dokumentace na první část nezbytné rekonstrukce areálu, který je v majetku města. Do jeho obnovy je připraveno vložit ze svého rozpočtu v letech 2020 a 2021 částku 25 milionů korun bez DPH,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

„Krajská nemocnice Liberec je na základě dohody připravená udělat maximum pro zajištění základní, bezpečné a dostupné zdravotní péče pro obyvatele Frýdlantského výběžku,“ uzavřel MUDr. Richard Lukáš, PhD., generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, a.s.

 

Tagy