weby pro nejsevernější čechy

Víkend otevřených zahrad zavede k trvalkám i na skalku

K tradiční celoevropské akci Víkend otevřených zahrad se o nadcházejícím víkendu 8. a 9. června připojí také Liberecký kraj. Umožní tak zájemcům navštívit místa, která nejsou běžně přístupná.

„Zahrady z rukou osvícených zahradnických nadšenců, ale samozřejmě také od profesionálů bývají skutečnými uměleckými díly. Zahrada vás může uklidňovat, může provokovat nebo být místem inspirace i nečekané krásy. V uspěchané době hledáme místo, kde vypneme hlavu a také často místo, kde si kompenzujeme duševní práci tou fyzickou. To všechno nám může zahrada poskytnout. Věřím, že máme v kraji mnohem více zahrad, které stojí za návštěvu a které by majitelé byli ochotni o jednom víkendu v roce zpřístupnit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ve zdejším regionu se do projektu zapojilo pět zahrad. Bude tak možno vypravit se například na Květinovou chaloupku v Syřenově. Na soukromé zahradě u roubené chalupy ve vesnické památkové zóně je k vidění asi 100 keřů růží, 600 kultivarů fuchsií, balkónové rostliny, některé exotické rostliny, okrasné keře a trvalky, ovocné stromy, rozkvetlá louka i zvířata.

Dalším místem je skalkové miniarboretum Velký Grunov, kde se nachází pět set druhů rostlin běžných, ale i vzácných druhů převážně ze středomoří, Malé Asie, ale i Alp či Himálaje.

Pozoruhodnou podívanou nabídne Venkovská zahrada Dřevčice s Bylinkovou zahradou Levandule. Jde o soukromou rodinnou zahrada u malé rodinné firmy v Dřevčicích u Dubé na Českolipsku
s trvalkovými záhony, koupacím jezírkem, ovčí pastvinou a ovocným sadem se starými odrůdami stromů. Prezentuje se tu například 11 druhů popínavých rostlin, malá vinice, vodní rostliny a za plotem se pasou jehňata. Bylinková zahrada pak čítá přes sto druhů léčivých rostlin.

Zhruba deset minut chůze od vlakové zastávky Vesec u Liberce se nalézají takzvané Vesecké trvalky, malá zahrada s množstvím trvalek neustále obletovaných hmyzem. Majitelé zahrady experimentují a zjišťují, co vše je v kraji pod Ještědem možné pěstovat.

Státní zámek Lemberk pak pozve své návštěvníky do Bredovské zahrady, která je unikátní památkou pozdně manýristického až raně barokního zahradního umění, zejména pro své terasovité založení s bohatou sochařskou výzdobou. Od roku 2008 spravuje celý prostor liberecké územní pracoviště Národního památkového ústavu, jež v roce 2011 zahájilo přípravné práce pro jeho budoucí celkovou obnovu.

Více o projektu se nalézá na webu www.vikendotevrenychzahrad.cz.

 

Tagy