weby pro nejsevernější čechy

O Památku roku se uchází také obnovená zvonice v Bítouchově

Jednou ze sedmi památek, která se uchází o vítězství v soutěži Památka roku Libereckého kraje za rok 2018, je zvonice v Bítouchově u Semil. Byla postavena na počátku 19. století a jedná se o jednu z významných památek pojizerského lidového stavitelství s vysokou barokně tvarovanou střechou.

Zvonice původně sloužila k vyzvánění poledne, později po roce 1918 byla hojně využívána a pravidelným modlitebním setkáním. Jedná se o zděnou přízemní stavbu čtvercového půdorysu s dvěma malými okny a vstupními dveřmi, která je krytá vysokou střechou s barokní bání, lucernou a cibulí. Střecha je kryta šindelem.

Původní dřevěné masivní dveře se nedochovaly. Poté, co do nich v roce 1996 udeřil blesk, je nahradily dveře provizorní. I ty už se však ocitly před rekonstrukcí již na hranici životnosti.

Celá obnova památky spočívala v částečné opravě krovu a kompletní výměně střešní krytiny, v opravě omítek vnějšího zdiva a vyspárování vnitřního zdiva, které chybělo, ve výměně vstupních dveří, opravě vrcholového kříže a v osazení novou hrotnicí.

„I malé památky mohou být významnými dominantami. Je to také případ této zvonice. Jsem ráda, že se město Semily pustilo do rekonstrukce a vrátilo tak zvonici její krásu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na opravu zvonice v Bítouchově získalo město Semily dotaci z programu Ministerstva kultury České republiky ve výši 272 tisíc korun.

Soutěž Památka roku Libereckého kraje vypsal na počátku dubna Liberecký kraj. Do konce měsíce se do ní mohli přihlašovat majitelé památek, jejichž obnovu nebo alespoň jednu etapu obnovy dokončili v loňském roce.

Do soutěže se nakonec přihlásilo sedm památek, z nichž byla vybrána jedna, která obdrží finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun a trvalou pamětní desku s označením Památka roku 2018 Libereckého kraje. Vítěz soutěže je zatím neveřejný. Vyhlášení proběhne během Dnů evropského dědictví 14. září tohoto roku v Jablonci nad Nisou.

 

Tagy