weby pro nejsevernější čechy

Sbor Iuventus, gaude! vzdal poctu lidickým obětem

Dětský pěvecký sbor Iuventus, gaude!, který působí při Základní umělecké škole v Jablonci nad Nisou vyslal již počtvrté Liberecký kraj na pietní akci Světlo za Lidice. O uplynulém víkendu se uskutečnil v Lidicích jeho 13. ročník.

„Světlo za Lidice je celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů, která se každoročně koná k uctění památky lidických obětí. Mottem přehlídky je Jsme děti, které zpívají lidickým dětem. Osobně jsem velmi rád, že se Liberecký kraj do akce zapojuje právě vysláním sboru Iuventus, gaude!, který je zárukou výborné reprezentace,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a tělovýchovy.

Letošní ročník hostil celkem 14 sborů z každého kraje České republiky. Hostem byl Sbor Japonské školy v Praze. „Iuventus, gaude! vyslal tento rok do Lidic své přípravné oddělení chlapeckého sboru Domni, gaudete! s repertoárem blízkým idee památky lidickým dětem. Chlapci přednesli tři skladby z francouzského filmu Slavíci v kleci. Ve všech písních volají děti po volnosti, svobodě a štěstí. Třicet jabloneckých chlapců si k provedení písní přivezlo i kostýmy ve francouzském stylu,“ uvedl sbormistr Tomáš Pospíšil.

Díky laskavé nabídce kraje a organizátorů sbor využil pohostinnost škol v nedalekém Kladně a zúčastnil se obou dnů. Chlapci se tak zúčastnili večerního pietního zahájení v pátek 14. června a v sobotu se zúčastnil vlastního vystoupení i vystoupení všech delegovaných sborů celé republiky při provedení tří společných písní, z nichž jednu se všemi sbory nacvičil a řídil právě sbormistr jabloneckého sboru Tomáš Pospíšil.

Přehlídka Světlo za Lidice je organizována s podporou Ministerstva kultury České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a krajských hejtmanů.

Vyhlašovateli jsou Památník Lidice, Obecní úřad Lidice a dětský pěvecký sbor Sluníčko při 5. ZŠ Kladno.

Více na webových stránkách www.lidice-sbory.cz.

 

Tagy