weby pro nejsevernější čechy

Dvě výstavy o cestovním ruchu budou k vidění na krajském úřadě

Dvě nové výstavy budou moci od pondělí 1. července zhlédnout návštěvníci Krajského úřadu Libereckého kraje. K vidění budou ve vstupním vestibulu; tématem obou expozic je cestovní ruch z různých úhlů pohledu.

První výstava s názvem Tady stále v pohodě je o poklidném putování krajem mezi Jizerskými a Žitavskými horami inspirovaném životním příběhem Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela.

Hlavním tématem je klid a pohoda na cestách v kraji mezi Jizerskými a Žitavskými horami plném kulturních a přírodních pokladů. Důležitým tématickým bodem výstavy je také zázračný doktor z hor, Jan Josef Antonín Eleazar Kittel, který žil na Krásné (tehdy Šumburk) v 18. století a jeho lékařské úspěchy byly tak pronikavé, až o něm kolovaly mezi lidmi pozoruhodné legendy, a to jak v české, tak německé duchovní kultuře.

„V minulém týdnu otevřeli na Krásné Kittelův dům, do něhož připravují expozice pracovníci turnovského Muzea Českého ráje. Nyní máme možnost vidět výstavu v Liberci. Doktor Kittel, pověstmi opředená osobnost přivede do našeho kraje jistě řadu návštěvníků, kteří hledají tak trochu něco jiného,“řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava vznikla jako společné dílo řady lidí, kteří se k tématu vyjadřují. Pohled je vždy zcela z jiného úhlu, a je tak zajímavé sledovat, jak se na místní kraj dívá etnograf, historik, archeolog, geolog, či jak publicista a fotograf. Texty jsou z pera Maria Heinke, Vladimíry Jakouběové, Jana Bubala, Jana Prostředníka a Jiřího Sajbta, fotografie jsou největším dílem od Vladimíra Jakoubě a Maria Heinke.

Výstava bude v Liberci k vidění v červenci 2019 v době, kdy bude otevřen vestibul krajského úřadu. Vstup není zpoplatněn, místo je bezbariérově zpřístupněno výtahem v budově.

Druhá výstava se jmenuje Rekreace za ROHem. Kolekce čtrnácti panelů svým obsahem mapuje vývoj cestovního ruchu v Jizerských horách a západní části Krkonoš — na české i polské straně. Připomene, jak tenkrát vypadala místa jako Královka, Weberova bouda, Orle, Jizerka, Vosecká bouda, Chata Szrenica a další turisticky oblíbené oblasti.

Návštěvníci tak budou moci porovnat, jak se žilo, rekreovalo i pracovalo návštěvníkům a obyvatelům hor před dávnými i nedávnými lety a dnes. „Blíže se zaměřujeme na porovnání dnešního turistického světa s tím před rokem 1989, protože jsme z doby před pár desítkami let už hodně zapomněli,“ sdělil kurátor výstavy Lubor Lacina ze Severočeského muzea v Liberci.

 

Tagy