weby pro nejsevernější čechy

Hlavní oltář v kostele sv. Josefa na Krásné se uchází o titul Památka rokuLibereckého kraje

Barokní kostel sv. Josefa má velmi cenný hlavní oltář a dva postranní oltáře. Právě kompletní restaurování hlavního oltáře, který byl v havarijním stavu, přineslo kostelu sv. Josefa
na Krásné účast o titul Památka roku Libereckého kraje.
„Kostel sv. Josefa se uchází o titul Památka Libereckého kraje. Jedná se o památku vskutku na pověstmi opředeném místě. Naproti kostelu se nachází barokní fara a po pár metrech narazíte na Kittelův dům, který nedávno po rekonstrukci otevřeli,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Některé části oltáře byly zcela rozpadlé a poškozené hnilobou a dřevokazným hmyzem. Restaurátorské práce zahrnovaly jak architekturu oltáře, sochařskou a řezbářskou výzdobu, tak
konečnou polychromii a zhotovení kopie oltářního obrazu, který byl v 90. letech 20. století odcizen.
Barokní kostel sv. Josefa v Krásné byl postaven v letech 1756–60. Stavbu kostela inicioval a její povolení u samého císaře Josefa II. zařídil a celou stavbu proplatil „lékař Jizerských hor“ Jan Josef Antonín Eleazar Kittel.
Půdorys kostela je velmi neobvyklý – do tvaru kříže. Na jižní stranu od hlavního oltáře směřují  Svaté schody. Tento unikát je pouze v šesti kostelích v celé České republice. Pod těmito schody jsou uložené ostatky svatých přivezených z Říma v roce 1762 a věřící mají možnost jednou ročně po schodech vystoupat.

Tagy