weby pro nejsevernější čechy

Českým rájem skrz naskrz na koloběžce i na lodi

Výletovat se dá mnoha způsoby — ať už pěšky, autem, vlakem či na kole. V Českém ráji se nabízejí ještě další možnosti: tuto oblast lze poznávat na lodích a koloběžkách. Ty jsou čím dál víc oblíbené i v srdci Maloskalska, kde se naskýtá hned několik příležitostí si koloběžku zapůjčit.  Kromě základny na samotné Malé Skále je to několik dalších stanovišť, jakými jsou Dolánky, Frýdštejn, Besedice či Kozákov.

„Koloběžky se staly alternativou ke kolům a již několik let jsou velkou módou; samozřejmě, i tady platí, že je třeba být nejen opatrný, ale také ohleduplný k pěším. Český ráj a údolí Jizery jsou pro koloběžkáře lákavými cíli výletů,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ideální je využít při výletu na koloběžkách letní turistické autobusy, pak není třeba stoupat do kopce a jenom se sjíždí dolů jako o závod.  Oblíbený je výlet z Kozákova přes takzvaný samotoč, kde rozhodně lze doporučit zastávku. Funguje tu občerstvovací samoobsluha: turisté si natočí pivo, v udírně si vezmou klobásku a nakonec zaplatí do připravené kasičky. Nedaleko trasy sjezdu, v Lestkově, navíc mají vyhlášenou cukrárnu s vlastní výrobnou zákusků. Jejich ochutnání doplní energii na zdolání kopce do Klokočí. Pak už se jen zamíří k řece Jizeře a po cyklotrase Greenway Jizera dojedete až na Malou Skálu k Boučkově statku. Celý výlet měří necelých 20 kilometrů.

V nabídce půjčoven jsou také kánoe a rafty, na kterých lze splout jeden z nejkrásnějších úseků Jizery — od jezu na Malé Skále až do Dolánek. Zhruba po osmi kilometrech plavby krásným údolím a dvěma největšími meandry Jizery se nalézá výletní restaurace Zrcadlová Koza a o půl kilometru dál v Dolánkách u Turnova plavba končí. A jak zpátky? No přece na koloběžkách právě po Greenway Jizera.

Sledovat prázdninové dění v kraji je možno na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou, na webu www.liberecky-kraj.cz a kdo chce, může sdílet své zážitky na Instagramu pod hashtagem #regionliberec. Mnoho zajímavého nabízí taktéž kanál na na Youtube, nazvaný Region Liberec.

„Svůj půvab má také mnoho míst v našem kraji, kam by leckoho běžně nenapadlo vyrazit a kde turista často ani nikoho nepotká. Na našem turistickém portálu s nimi seznamujeme turisty v seriálu Liberecký kraj neznámý,“ uzavřela Vinklátová.

 

Tagy