weby pro nejsevernější čechy

Hradozámecká noc v Libereckém kraji

Oslava, která představí hrady a zámky v tak trochu netradiční podobě s jedinečným programem — to je Hradozámecká noc, která se na památkách v Libereckém kraji uskuteční ze soboty 31. srpna na neděli 1. září. Stejně jako v předešlých letech, i tentokrát se do akce zapojí desítky památek: hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce.

Každý rok se na některé z památek ve správě Národního památkového ústavu odehrává hlavní program – v letošním roce bude hlavním hostitelem hrad Grabštejn, na němž se bude konat slavnost na počest významného rodu Gallasů a Clam-Gallasů.

„Letošní rok je pro náš kraj z pohledu připomínaného rodu Gallasů a Clam-Gallasů skutečně významný. Ve zdejším regionu zanechal tento rod zcela zásadní stopu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na Grabštejně čekají návštěvníky  hrané kostýmované prohlídky s historkami ze života jednotlivých členů rodiny, rozezní se též původní hradní varhany. K vidění budou ukázky práva útrpného a historii bude možno ochutnat v Kuchyni U Ryby i hradní krčmě. Rozhled do okolí pak nabídne hradní věž.

Celodenní program v Libereckém kraji nabídnou i další hrady a zámky. Ve Frýdlantu připravili Hradozámecké odpoledne s nahlédnutím do dílny mistra středověké magie, pohádkou Jak se peče písnička a pečením koláčků v zámecké kuchyni.

Na Hrubém Rohozci při prohlídce kaple zahraje varhaník Radek Rejšek na původní zámecké varhany. S menšími skupinami do 13 osob průvodce vystoupá na kruchtu, kde představí historii
a funkce varhan a přidá malou hudební ukázku; tato akce je součástí prohlídkového okruhu nazvaného Reprezentační prostory.

Zámek Lemberk předvede návštěvníkům, jak se vařilo a stolovalo v dobách minulých. Oblíbené kostýmované prohlídky obohatí živé obrazy od gotiky až po historismus. Hradozámecká noc na Valdštejně zase bude plná překvapení se scénickými prohlídkami, historickými tanci a ohňovou show.

Vdavky továrníkovic dcery — to je program na zámku Zákupy. K vidění tu budou noční hrané prohlídky interiérů zámku s tanci na téma prvorepublikových filmů se šťastným příběhem v podání tanečního souboru Villanella.

 

Tagy