weby pro nejsevernější čechy

Kavárna Pošta hostí národní výstavu poštovních známek LIBEREC 2019

Ve slavné tradici filatelistických výstav v Československu a České republice pokračuje i expozice poštovních známek, která bude k vidění od 25. do 29. září v liberecké kavárně Pošta. Jde o národní výstavu poštovních známek LIBEREC 2019.

Jedná se o největší filatelistickou akci tohoto roku na území České republiky. V liberecké kavárně bude vystaveno na sto špičkových exponátů z území České republiky a z ciziny. „Stejně jako jiné sběratelské kategorie, je i sbírání známek pro sběratele velkou vášní. Vášní, která vyžaduje, zejména na nejvyšších příčkách, hlubokou znalost oboru. Je bezesporu oceněním práce Klubu filatelistů v Liberci, že dostal důvěru pořádat národní výstavu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V čestném dvoře bude k vidění řada opravdových rarit, z nichž některé nebylo možné spatřit ani na loňské Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2018. Například dopis z prvního dne platnosti první známky světa z roku 1840, unikátní vzácnosti z Mysu dobré naděje (1853 – 1864), královské dopisy odeslané z Prahy z 16. století nebo jedna z nejvzácnějších československých známek, Osvobozená republika s chybotiskem 50/50.

Zajímavé budou i soutěžní exponáty. Zcela mimořádné bude zastoupení takzvané polární filatelie, tato třída bude zastoupena i pozvanými exponáty z Francie a USA. Budou vystaveny  například vůbec první dochované dopisy odeslané z Antarktidy (kolem roku 1820), dopisy z dalších expedic a dopisy podepsané a odeslané Roaldem Amundsenem a Robertem Scottem.

Z dalších exponátů bude velmi silně zastoupeno Československo, Polsko a Jugoslávie; z exotických států například klasické známky Afghánistánu z 19. století a ručně tištěné kolky Indie. V posledních desítkách let se rozšiřuje sbírání poštovní historie, kde se sběratel snaží například vysbírat poštovní doklady z lokálního teritoria. Na výstavě bude možno zhlédnout perfiny  neboli proražené monogramy firem do známek z Liberce, poštovní historii okolí Turnova a celého Děčínska.

„S trochou fantazie přenášejí tyto malé obrázky s vroubkovanými okraji do blízkých i vzdálených krajů, jejichž jména voní exotikou. A nejen to, poštovní známky mohou i vzdělávat. Jejich motivy mnohdy představují pozoruhodné přírodní krásy, upomínají na významné historické události, seznamují s vědou a technikou,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Výstava se koná od 25. do 29. září od 9 do 18 hodin, v neděli je přístupná pouze do 12 hodin.

 

Tagy