weby pro nejsevernější čechy

Nanomateriál z Liberce dokáže chránit před HIV iQLANDIA zve na iQCAFÉ: Antibakteriální účinky stříbra

Stříbro není jenom šperk, ale také účinný zabiják infekcí. O tom, jak dokáže nanomateriál obsahující stříbro chránit před virem HIV, a kde všude se dá tento kov ještě využít, se dozvíte na přednášce iQCAFÉ: Antibakteriální účinky stříbra ve čtvrtek 26. září v iQLANDII.

Novým svatým grálem v boji proti virům a bakteriím je stříbro, konkrétně jeho kladné částice. Právě ty se nachází ve speciální antibakteriální vrstvě vyrobené z nanovláken, kterou vyvinul tým vědců z liberecké univerzity. Zcela průlomový objev dokáže zabránit bakteriálním infekcím, které jsou smrtelně nebezpečné. Nanomateriály tak ocení zejména ve zdravotnických zařízeních. Kromě bakteriálních nákaz totiž dokážou zamezit i virovým onemocněním, a dokonce i tomu zřejmě nejnebezpečnějšímu, viru HIV.

Tenký led mezi zdravím a toxicitou

Existuje ale tenká hranice mezi tím, jaké stříbro je zdraví prospěšné, a jaké je již jedovaté. I o tom bude další přednáška iQCAFÉ, na níž bude poprvé vystupovat liberecká vědkyně doc. Mgr. Irena Lovětinská Šlamborová, Ph.D., z Technické univerzity v Liberci. Docentka Šlamborová se dlouhodobě zabývá využitím nanotechnologií v medicínských aplikacích a je součástí týmu, který stojí za vznikem antibakteriálního nanomateriálu.

Stříbrem proti akné i popáleninám

„Už v době antiky se stříbrné nádoby díky svým antiseptiským účinkům používaly k uchovávání potravin. Dnes se se stříbrem běžně setkáte například v polštářích, sprejích proti popáleninám, ale i v kosmetice. Jelikož antibakteriální nanovrstvu vyvinuli vědci na zdejší univerzitě, rozhodli jsme se pozvat na další přednášku iQCAFÉ členku výzkumného týmu, paní docentku Šlamborovu, která byla jak u teoretické části výzkumu, tak u testování v praxi “ říká Petra Desenská, manažerka programu.

Akce, která je určena především dospělým a studentům středních a vysokých škol, proběhne ve čtvrtek 26. září od 17 hodin v Auditoriu. Vstup do iQLANDIE bude možný již od 16:30, a tudíž se budete moci nabudit na přednášku skvělou kávou. Vstup je zdarma po předchozí registraci na webových stránkách centra.

Tagy