weby pro nejsevernější čechy

Říjnový Týden náhradního rodičovství pomůže najít nové pěstouny

Zvýšit zájem o vykonávání pěstounské péče je cílem už třetího ročníku kampaně Týden náhradního rodičovství. Kampaň pořádá Liberecký kraj spolu s dalšími členy pracovní skupiny v několika městech regionu v týdnu od 7. do 11. října. Záštitu nad akcí, jejíž hlavní páteří budou besedy s odborníky a pěstouny, převzal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Týden náhradního rodičovství je součástí celokrajské kampaně Mít domov a rodinu — samozřejmost, nebo vzácnost?, která započala již v roce 2015. Za kampaní stojí členové Pracovní skupiny pro vyhledávání náhradních rodičů, která se v letošním roce rozrostla o dalšího člena na celkový počet deset organizací, a to včetně Libereckého kraje.

„Za loňský rok doputovalo na Krajský úřad Libereckého kraje celkem 39 žádostí o zařazení do evidence. Z tohoto počtu se 19 žádostí týkalo dlouhodobé pěstounské péče, 14 osvojení a šest pěstounské péče na přechodnou dobu,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Oproti předešlým rokům narůstá zájem o vykonávání dlouhodobé pěstounské péče na úkor žadatelů o krátkodobou pěstounskou péči, tedy péči na přechodnou dobu. I přesto je pěstounů stále nedostatek. Kampaň Týden náhradního rodičovství děláme, abychom případné zájemce informovali o tom, co náhradní rodičovství obnáší, a abychom probudili zájem dalších rodin o pěstounství.“

Během Týdne náhradního rodičovství se uskuteční akce pro veřejnost po celém Libereckém kraji. Budou to například besedy s odborníky a pěstouny. Je připraveno také promítání filmů. Druhým rokem se bude konat akce Krajského úřadu Libereckého kraje s názvem 4 x o pěstounské péči; na ní představí odborníci náhradní rodičovství z různých úhlů pohledu srozumitelně a s možností dotázat se na zkušenosti i samotných pěstounů.

Besedy jsou připraveny také v Železném Brodě a Jablonci nad Nisou. Promítání filmů s pěstounskou tématikou se uskuteční v Nové Boru, v Semilech a v České Lípě. Mediální tvář Týdne náhradního rodičovství, známý televizní a filmový herec Karel Zima, dorazí v pátek 11. října do libereckého kina Varšava na akci Společnosti pro podporu náhradní rodinné péče – Amina o.p.s. nazvanou Příběhy pěstounství v nás a kolem nás.

Bližší informace o jednotlivých akcích najdou zájemci na webu kampaně – www.mitdomovarodinu.cz.

 

Tagy