weby pro nejsevernější čechy

Liberecký fotograf představí v Praze snímky z listopadu 1989

I když jsou výstavní sály Severočeského muzea v Liberci kvůli rekonstrukci uzavřené, připravilo muzeum k aktuálnímu výročí sametové revoluce několik akcí a projektů. Jednou z nich je výstava ve Dvoraně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Průběh dramatických událostí listopadových dnů roku 1989 se tu prezentuje na dobových dokumentárních fotografiích Karla Čtveráčka mladšího pocházejících ze sbírek Severočeského muzea.

„Jsem velmi rád, že má Severočeské muzeum možnost prezentovat část svých fotografických sbírek, které souvisí s návratem demokracie do naší země, zrovna na takto významném místě,“ředitel muzea Jiří Křížek.  

Liberecký rodák na svých snímcích zachytil demonstrace, studentská shromáždění a spontánní projevy; impuls k nim dala násilím potlačená studentská demonstrace 17. listopadu 1989.

„Fotografování a natáčení průběhu demonstrací se věnovala řada amatérských a profesionálních fotografů především proto, aby zdokumentovali okamžik. Nikdo, zejména v těch prvních dnech, nevěděl, jak to skončí. Pohled autora, který byl sám v té době studentem FAMU, je zároveň pohledem generace, která se v listopadu proti režimu vzbouřila jako první,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Karel Čtveráček mladší absolvoval bakalářské studium biologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a Katedru dokumentární tvorby FAMU. Působí jako nezávislý režisér, kameraman a střihač; věnuje se krajinářské a přírodní fotografii.

Jeho starší dokumentární filmy zachycují životní příběhy fotografů, herců či výtvarných umělců. Nověji se ve své tvorbě věnuje tématům životního prostředí, zkoumá možnosti, jak prostřednictvím kultury a umění prohloubit vnímavost k přírodnímu světu.

Vernisáž výstavy se koná v úterý 5. listopadu od 17 hodin. Výstava, nad níž převzal záštitu vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny ČR Jan Morávek, potrvá do 6. prosince.

 

Tagy