weby pro nejsevernější čechy

Vyrobte si vlastní originální potisk na oblečení

Chcete se naučit pracovat s vektorovou grafikou, ovládat řezací plotr a vyrobit si vlastní originální potisky na oblečení, nebo třeba samolepky? Pak určitě navštivte technický kurz Plotr v iQFABLABU, který startuje už tuto sobotu 2. listopadu od 10 hodin.

Plotr je přístroj, který vyřezává nožem grafický návrh podle křivek a přímek do vinylové, nažehlovací nebo lepicí fólie. Nejprve je však potřeba mu odeslat náčrt, utvořený v počítačovém programu na vektorovou grafiku. Jestli má plotr vyříznout logo vaší firmy, nebo třeba nálepku na auto, záleží jen na vás. Odborný letor vám vše ukáže a naučí vás, jak pracovat s vektorovou grafikou i obsluhovat řezací plotr.

Proč právě vektorová grafika?

„Nespornou výhodou vektorové grafiky je možnost ji libovolně zvětšovat nebo zmenšovat. Ze stejného souboru můžete udělat nálepku na mobil nebo vytisknout plachtu na plot, nákladní automobil nebo dům. Navíc obsahuje méně informací, takže uložený soubor mívá menší velikost. Nejčastěji se používá při tvorbě log, sazbě písma při digitálním tisku (např. časopisů, letáků), při tvorbě ilustrací nebo třeba technických nákresů,“ uvádí Pavel Saal, vedoucí iQFABLABU.

Nebuďte tuctoví a noste originál

Když už budete mít vše připraveno podle vašich představ, stačí odeslat data do plotru, obdobně jako do tiskárny. Důležité je zvolit správnou fólii, podle toho, co máte s vaším výtvorem v plánu – nažehlovací pro potisk a nalepovací pro samolepku. Z plotru se vám dostane do rukou „předřezaný“ návrh, který musíte vyloupnout, přilepit na triko či jinou textilii a zažehlit pomocí termolisu. Pokud budete tvořit samolepku, je potřeba řezanou grafiku přenést na přenosovou fólii, a teprve pak ji můžete nalepit, kam se vám zamane.

V rámci vstupného dostanete plátěnou tašku, na kterou si váš výtvor nažehlíte. Můžete si ale samozřejmě přinést i vlastní triko nebo nějaký jiný kousek oblečení. Jen nesmí být příliš seprané. K absolvování kurzu nepotřebujete žádné předchozí zkušenosti s programováním ani s grafikou.

Délka kurzu: 3 hodiny, od 10 do 13 hodin

Cena: 490 Kč/os.

Kapacita:8 míst – nutnost rezervace na rezervace@iqlandia.cz

Vhodné pro dospělé a děti od 12 let

Osoby mladší 18 let musí doprovázet dospělý člověk. Přičemž nebude-li dospělý sám nic tvořit, nemusí platit vstupné.

Více informací na www.iQlandia.cz

IQLANDIA, o. p. s., je členem České asociace science center.

 

Tagy