weby pro nejsevernější čechy

Pohlednice i oděvy zrestauruje Severočeské muzeum i díky evropským penězům

Díky evropským penězům může Severočeské muzeum v Liberci, které nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, přistoupit k restaurování sbírkových předmětů. V polovině tohoto roku totiž vstoupilo do Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie, jehož výzva s názvem Muzea II. je určena právě na ochranu a zpřístupnění sbírek a knihovních fondů. Celkové náklady na restaurování činí 4 miliony korun, přičemž Evropská unie hradí 85 %.

Z bohatých sbírek Severočeského muzea v Liberci proto byly vybrány takové předměty, které jsou významné svou uměleckou nebo historickou hodnotou a bez včasného restaurátorského zásahu by mohly být nenávratně poškozeny. Některé z těchto vzácných předmětů jsou rozbité, nekompletní, jiné jsou poškozené dřevokazným hmyzem, plísněmi nebo dlouholetým nevhodným uložením. Součástí restaurování sbírkových předmětů je i jejich představení veřejnosti a pořízení nových speciálních obalových materiálů a depozitárních úložných systémů.

„Naše muzea mají ve svých sbírkách desetitisíce velkých, ale i zcela drobných sbírkových předmětů. Často bohužel ve špatném stavu, ať už kvůli tomu, v jakém stavu se do muzea dostaly, nebo i proto, že na restaurování takového množství předmětů nikdy není dost prostředků. Jsem proto velmi ráda, že kolegové z muzeí a galerie hledají další finanční možnosti, jak v této oblasti pokročit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V rámci zmíněného dotačního titulu dojde na restaurování dvou set pohlednic a fotopohlednic, devíti stovek fotografií, dobových tisků a fotokoláží či deseti skleněných předmětů, mezi nimiž je i skleněná mozaika a velkoformátová kresba návrhu skleněné plastiky. Významným souborem je sedm desítek plakátů a jedenadvacet kusů oděvů, oděvních doplňků, historických středověkých interiérových textilií a liturgického textilu.

„I když se nyní věnujeme především modernizaci hlavní muzejní budovy, zkusili jsme ještě navíc další grant EU na restaurování sbírkových předmětů, a vyšlo to,“ řekl Jiří Křížek, ředitel muzea.

Většinu takto obnovených předmětů si návštěvníci muzea budou moci prohlédnout v nové stálé expozici uměleckého řemesla a na krátkodobých specializovaných výstavách.

 

Tagy