weby pro nejsevernější čechy

Žižkovou ulicí v Jilemnici projedou řidiči po novém povrchu

Slavnostním aktem se dnes oficiálně otevřela nově zrekonstruovaná ulice Žižkova v Jilemnici. Stavba, jejímiž investory byly Liberecký kraj a město Jilemnice, začala v dubnu letošního roku a stála více než 63,5 milionu korun. Částku 16,4 milionu korun zaplatilo město. Liberecký kraj investoval ze svého rozpočtu přibližně devět milionů korun a využije též dotací z evropských fondů do plánované výše necelých 38,2 milionu. Zhotovitelem stavby byla firmaM – SILNICE a.s.

„Rekonstrukce se dočkal úsek mezi křižovatkami s ulicí Roztocká a ulicí K Břízkám. Vznikl zde nový kruhový objezd s poloměrem 16 metrů. U ulice Roztocká vznikla malá okružní křižovatka. Věřím, že obě změny budou mít pozitivní vliv na bezpečnost dopravy,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Opravený úsek měří 524,75 metru. Stavbu doplnila úprava nároží křižovatek podél ulice, vybudování dešťové kanalizace a retenční nádrže a nové nasvětlení okružní křižovatky a místa pro přecházení. Silnici zdobí také nové dopravní značení.

Město Jilemnice hradilo ze svého rozpočtu vybudování nových chodníků, část veřejného osvětlení nebo vegetační úpravy. Zároveň se finančně podílelo na vzniku retenční nádrže a dešťové kanalizace. „Zásadním přínosem pro nás byla kompletně zpracovaná projektová dokumentace, kterou zajistilo město, a to včetně získání stavebních povolení. Tímto bych chtěl vedení Jilemnice poděkovat,“dodal hejtman Martin Půta.

Celkové výdaje činily více než 63,5 milionu korun, část Libereckého kraje vyšla na více než 47,1 milionu korun. „Díky tomu, že Libereckému kraji byla schválena dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši necelých 38,2 milionu korun, by měl náš podíl činit necelých 9 milionů korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování. V Jilemnici se jedná již o druhou dokončenou rekonstrukci silnice hrazenou z Integrovaného regionálního operačního programu. V loňském roce úspěšně skončila rekonstrukce silnice II/293 v ulici Československých legií. Celkové výdaje činily 27,2 milionu korun, z toho získal kraj dotaci více než 22,4 milionu.

V tomto programovém období se jedná o sedmý dokončený silniční projekt, který spolufinancovala Evropská unie. Mezi ty dokončené dále patří rekonstrukce silnice II/273 z Oken na hranici kraje a vybudování okružních křižovatek v Semilech a ve Stráži pod Ralskem. V nedávné době rovněž skončila druhá etapa rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném v Podještědí. Slavnostní otevření se koná ve čtvrtek 28. listopadu 2019.

Liberecký kraj plánuje v příštím roce zahájit rekonstrukce dalších silnic, které rovněž podpoří peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, rekonstrukci silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov a silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje. Zároveň bude pokračovat rekonstrukce silnice II/270 Doksy–Dubá, silnice III/2904 v Oldřichově v Hájích a silnice II/610 z Turnova na hranice kraje.

 

Tagy