weby pro nejsevernější čechy

Železniční dopravce Arriva stále neplní podmínky smlouvy, kraj bude vymáhat sankce

Zahájení provozu nového železničního dopravce, společnosti Arriva, na vybraných tratích v Libereckém kraji doprovází nedodržování smlouvy a rozčarování cestujících. Liberecký kraj dělá vše pro to, aby opět zajistil provoz vlaků na Ještědské železnici s patřičným komfortem.

Mezi potíže patří krom jiného neodbavování cestujících, problémy s používáním karet IDOL, či německé nápisy na vozech. „Rád bych se všem cestujícím omluvil za současný stav, který je pro mne velkým zklamáním. Přepokládal jsem, že se Arriva coby nový dopravce bude chtít ukázat v lepším světle,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Ve čtvrtek budou hejtman a jeho náměstek pro resort dopravy jednat s generálním ředitelem Arrivy Danielem Adamkou. „Současný stav považuji za neudržitelný a chci mít jasnou garanci toho, kdy začne smlouva platit v podobě, k níž se dopravce zavázal. Rozhodně jsme nepředpokládali, že firma nebude schopna plnit podmínky uzavřené smlouvy. Pokud na některých spojích není dopravce schopen prodat jízdenky, neměl by za své výkony v takovém případě dostat zaplaceno,“ sdělil hejtman.

Kraj bude po Arrivě vymáhat za nedodržování smlouvy sankce. „V případě neplnění smluv je uplatňujeme vůči všem dopravcům a budeme tak postupovat i v tomto případě,“ dodal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták.„Nedodržování jízdních řádů a další potíže na rychlíkovém spojení Praha – Turnov – Tanvald a Kolín – Česká Lípa – Nový Bor budeme řešit s ministerstvem dopravy, které si tyto spoje u Arrivy objednalo a platí je.“

Společnost Korid LK, která koordinuje veřejnou dopravu v Libereckém kraji, již nyní zvýšila počty kontrol v jednotlivých spojích. Ty prověří, zda provozovatel dodržuje odbavování cestujících.
V pondělí 6. ledna předloží krajským radním podrobné zhodnocení dosavadního provozu spojů Arrivy a návrh na odstranění existujících problémů. „Očekávám, že nejpozději do poloviny ledna bude na tratích provozovaných Arrivou vše fungovat tak, jak má. Pokud tomu tak nebude, zvážíme odstoupení od smlouvy,“ informoval hejtman Martin Půta.

O uzavření smlouvy na provozování železniční dopravy trase Liberec – Turnov – Semily – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a Železný Brod – Tanvald se společností Arriva rozhodl kraj letos v únoru. „Na základě nabídek Českých drah a Arrivy jsme vybrali tu, která byla finančně výhodnější a nabídla provoz vozů na vyšší kvalitativní úrovni,“ poznamenal náměstek hejtmana Jan Sviták.

 

Tagy