weby pro nejsevernější čechy

V rámci projektu Legenda legendám obléknou Bílí Tygři dresy s podobiznou Jaroslava Nedvěda st.

V neděli 26. ledna se na extraligových stadionech uskuteční druhý ročník charitativní akce Legenda legendám. V rámci projektu Nadačního fondu Ivana Hlinky obléknou Bílí Tygři v první třetině zápasu speciální dresy s podobiznou klubové legendy. Tou byl zvolen Jaroslav Nedvěd starší.

Projekt „Legenda legendám“ má dva primární cíle. Zaprvé vzpomenout na naše legendární hokejisty, vzdát jim hold a vyzdvihnout jejich výjimečnost. Zadruhé některým z nich nabídnout pomocnou ruku prostřednictvím Nadačního fondu Ivana Hlinky. Do projektu se zapojují nejen extraligové týmy, ale také celky z nižších českých hokejových soutěží.

Speciální dresy půjdou po zápase do charitativní dražby, jejíž výtěžek poputuje právě na konto zmíněného Nadačního fondu Ivana Hlinky. Není tak náhodou, že se projekt uskuteční právě 26. ledna, tedy přesně 70 let od narození legendárního českého trenéra. Zatímco v minulém ročníku byla na dresech všech týmů vyobrazena Hlinkova podobizna, letos si mohl každý tým zvolit vlastní klubovou osobnost.

Tou libereckou byl zvolen Jaroslav Nedvěd starší, jenž se jako hráč i trenér výrazně zapsal do klubové historie.

O Jaroslavu Nedvědovi st.

Jaroslav Nedvěd starší je jednou z prvních legend libereckého hokeje, která se nesmazatelně zapsala do historie klubu. Kromě úspěšné hokejové kariéry navíc vychoval i dva neméně známé syny Petra a Jaroslava. Právě vedle mladšího Petra má u stropu Home Credit Areny vyvěšen dres s číslem 10, který už v Liberci nikdo jiný neoblékne.

První hokejové krůčky dělal v Jihlavě, ale už v dorosteneckém věku se přesunul do Liberce, kde kromě dorostu nakoukl i do mužstva dospělých, které hrálo 2. Ligu. Přes vojenskou službu v Litoměřicích se dostal až do Litvínova, kde prožil nejúspěšnější léta kariéry. V té době byl členem reprezentačního „B“ týmu ČSSR, objevil se i v širší nominaci pro olympijský turnaj v Sapporu v roce 1972.

Na závěr hráčské kariéry se vrátil do milovaného Liberce. V jedné lajně tu hrával po boku dalších výrazných osobností Jaroslava Kasíka a Ctibora Jecha. Po konci aktivní kariéry se přesunul do pozice trenéra, kde střídavě působil až do roku 2009. Jako asistent Josefa Jandače byl u historického postupu Bílých Tygrů do nejvyšší soutěže.

Spolu se svým synem Petrem jsou jedinou dvojicí otec-syn v Evropě, která má společně vyvěšené dresy u stropu jedné areny. Jaroslav Nedvěd starší letos v červnu navždy odešel ve věku 74 let. V srdcích libereckých fanoušků však navždy zůstane nejen jako vynikající hokejista, ale také jako skvělý člověk.

 

Tagy