weby pro nejsevernější čechy

Masky, muzika, hodování. Liberecký kraj ožije masopustním veselím

Masopust patřil do přechodného období mezi zimou a jarem. Začínal po svátku Tří králů a každý rok byl různě dlouhý, od jednoho do dvou měsíců. Trval do „Popelce“ – Popeleční středy, která zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, je pohyblivé i datum Popeleční středy – letos připadá na 6. března.

„Také v našem kraji je řada možnosti, kde se seznámit s masopustními tradicemi. Určitě si na své přijdou dospělí i děti. Masopust měl svůj řád, v masopustním reji měly jednotlivé postavy svou jasnou roli. To a spoustu dalšího se mohou zájemci dozvědět například na Dlaskově statku nebo Vísecké rychtě,“uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Svátek Masopustu je doložený již ve 13. století.  Slavil se od středověku v nejchudších vrstvách i na panských dvorech, na vesnicích stejně jako ve městech. Byl to čas zabíjaček, vepřových hodů, nejrůznějších vesnických zábav a bálů, čas nevázané veselosti. Konalo se i mnoho svateb, protože v komorách byl dostatek zásob masa na pořádnou svatební hostinu a na výslužku pro celou vesnici.

Přípravou na Masopust byl Tučný čtvrtek před masopustní nedělí, spojený s hodováním. Konzumace vepřového s knedlíkem a zelím měla lidem zajistit sílu a zdraví v následujícím období.  Nouze nebyla ani o sádlo, proto hospodyně zadělaly na koblihy, šišky a boží milosti, kterých pak smažily plné mísy. Následující dny byly spojeny s tancovačkami a lidovými zábavami, které končily průvodem maškar o masopustním úterý.

Průvod vedl Laufr, za ním pak s muzikou šel Medvěd s Medvědářem, Slaměný, Bába s Dědkem, Žid, Turek, Cikánka, Klisna a další a další. Hospodyně hostily průvod pivem, koblihami a koláči a také do velkého talíře přispívali na muziku. Někde si účastníci průvodu vybrali výslužku sami – pečeni z trouby, uzené z komína a podobně. Obchůzka vesnicí trvala často až do večera a potom se celý průvod odebral do hospody. Část vybraných peněz se dala na muziku, část sloužila na pohoštění děvčat. Tančilo se do půlnoci, kdy muselo vše utichnout, a za všeobecného žalu se Masopust pochoval.

A kam v kraji na masopust vyrazit?

BABÍ HOP
Jablonec nad Nisou

Maškarní rej milují i dospělí! Ples v maskách má v Jablonci dlouholetou tradici a koná se 1. února. Výhodou je, že nemusíte, jako na tradičním plese, přijít v páru. Popusťte uzdu fantazie a prostě se bavte. K tanci a poslechu letos zahraje kapela Kontakt.

www.ejbc.cz

RÝNOVICKÝ MASOPUSTNÍ REJ
Rýnovice, Jablonec nad Nisou

Masopustní průvod masek a kapela Bleskový sběr – tak se baví v Rýnovicích! Na program vás zve Dům česko-německého porozumění v neděli 3. února ve 14 hodin sraz průvodu masek, od 16 h setkání s muzikou.

www.dumrynovice.cz

MASOPUST V DUCHU BRAZILSKÉHO KARNEVALU
Nový Bor

Ve dnech 7. – 8. únoraNový Bor rozproudí již po 14. brazilský karneval. Můžeme těšit na bubeníky Miloše Vacíka Tam Tam Batucada spolu s brazilskými tanečnicemi, na fotografické výstavy, film, pestrobarevné kostýmy, temperamentní rytmy, masopustní dobroty a speciality brazilské kuchyně.

www.novy-bor.cz

MASOPUST NA PROSEČI
Proseč pod Ještědem

V sobotu 8. únorapořádá folklorní soubor Horačky tradiční masopustní obchůzku se vším všudy!!! Do průvodu zveme všechny nadšence i s jejich dětmi. V průvodu se můžete těšit na tradiční masopustní masky z Podještědí. Kdo sám dorazí v masce, udělá všem velkou radost! Vyráží se zhruba v 10:00 z hoření Proseče. Celá sláva se zakončí v místní sokolovně, kde bude čekat pivo a něco dobrého k jídlu. Od 17:00 se pak můžete těšit na živou muziku v podání nejzapálenějších muzikantů z okolí.

MASOPUST
Semily

Opět tradiční masopustní veselí včetně průvodu masek. Hudba, občerstvení a mnoho dalšího. Všechny masky jsou vítány. Neděle 9. února od 10.00 hod. na Komenského náměstí.

www.semily.cz

PAŠERÁCKEJ VEJKEND
Rokytnice nad Jizerou 

Již tradiční akce plná masopustního veselí a zábavy se koná 14.–15. února na Dolním náměstí a v lyžařském areálu na Studenově. Těšit se můžete i na pašerácký jarmark či vepřové hody s řadou pochoutek. Nebude chybět ani kulturní program pro dospělé i pro děti. A rozhodně si nenechte ujít sjezd pašeráků v dobovém oblečení na historických lyžích ze Studenova dolů.

www.mesto-rokytnice.cz

MASOPUSTNÍ REJ
Dlaskův statek v Turnově

Tradiční lidový svátek prožijete 15.února na Dlaskově statku u Turnova, kterým se uzavírá masopustní období. Všichni zúčastnění mohou ochutnat zabíjačkové pochoutky, popít nápoje alkoholické i nealkoholické a především se mohou těšit na bujarý rej maškar, hudbu a vystoupení folklorních souborů. Kroje i tradiční masopustní masky předvedou folklórní soubory Hořeňák z Lázní Bělohradu a Šafrán z Jablonce nad Nisou. K tanci i poslechu zahraje turnovská kapela Různá dobrá společnost. Kdo nevěří, ať tam běží! Masky vítány! Akce začíná ve 13.00 a ke svému konci dospěje kolem 16.00 hodin.

www.muzeum-turnov.cz

ÚDOLSKÝ MASOPUST
Kryštofovo Údolí

Tradiční akce v Kryštofově Údolí, za jehož obnovou stojí folklorní soubor Jizera, se koná 15. února. Večer bude v Hospůdce U Kryštofa následovat masopustní zábava.

www.krystofovoudoli.cz

MASOPUST NA MÁCHOVĚ JEZEŘE
Doksy a Staré Splavy

Připravte si masky, tradiční masopustní rej v Doksech vypukne již 22. února! Více než 300 masek v průvodu z Doks se vydá kolem Máchova jezera do Starých Splavů se zastávkami na pohoštění, hudba a nabídka masopustních dobrot od regionálních výrobců.

www.doksy.com

MASOPUST NA RYCHTĚ
Vísecká rychta v Kravařích

V sobotu 22. února otevře opět svou bránu Vísecká rychta v Kravařích (od 10:00 do 16:00). V tento den můžete nahlédnout pod šikovné ruce řemeslníků a odnést si domů jejich výrobky. Zkusit si můžete i pečení masopustních kotoučů nebo si vyrobit svoji masku. Nebudou chybět domácí zabíjačkové výrobky, ale také koblížky, teplé oplatky, frgály, domácí marmelády a samozřejmě i něco na zahřátí. Dobrou náladu určitě podpoří i hudebníci a divadelní ochotníci na rychtářském dvoře. Není třeba připomínat, že více masek znamená více legrace.

www.muzeumcl.cz

DUBSKÝ MASOPUST
Dubá

V sobotu 22. únorase sejdou masky na náměstí v Dubé, projdou městem za doprovodu bubeníků, k tomu soutěže a zábava pro děti i dospělé, zabijačkové hody a další občerstvení.

www.mestoduba.cz

OSTAŠOVSKÝ MASOPUST
Liberec – Ostašov

Dne 22. února se bude hodovat, slavit a bavit se i Ostašov u Liberce, kde od 13:00 vypukne masopustní veselí. Po celodenní obchůzce průvod zakončí svou cestu na předem domluveném místě (Park u kostela), kde „porazí“ Kobylu nebo pochová basu (symbolizuje konec tanečních a hudebních veselic).

www.ostasov.eu

BZOVSKÝ MASOPUST
Bzí u Železného Brodu

Dne 22. února vezměte pohárky na pití a hudební nástroj s sebou! Občerstvení zajištěno. Po ukončení průvodu posezení v teple bzovské sokolovny. Začátek od 11:00 hodin.

www.bzos.cz

HOSTINNSKÝ MASOPUST
Hostinné

Dne 22. února 14:00 vypukne průvod masek, masopustní dílničky pro děti, folklórní soubor HORAL – lidové písně a tance. Občerstvení zajištěno.

www.hostinne.info

MASOPUST V HORNÍM MARŠOVĚ
Horní Maršov 

Dne 22. února od 12:00 začnou pravé zabijačkové hody doplněné sladkým pohoštěním a spoustou dobrého pití. Průvod s živou hudbou se vydá obchůzkou po obci, závěrečná masopustní veselice na náměstí, dětský maškarní karneval v budově ZŠ Horní Maršov.

www.dotek.eu

HRÁDECKÝ MASOPUST
Hrádek nad Nisou

V sobotu22. únorazahájí v 10:00 masopust i v Hrádku nad NisouMasopustní průvod se vydá centrem města a k tomu bude uspořádán prodej zabijačkových specialit před hrádeckou hasičárnou.

www.branatrojzemi.cz

MASOPUST
Lánov

  1. ročník masopustního veselí odstartuje 22. února ve 12:30 průvodem masek z Dolního do Prostředního Lánova, ke kterému se po cestě může připojit každý. Za budovou OÚ v Lánově probíhají soutěže za hudebního doprovodu kapely, občerstvení za lidové ceny (klobásky, jitrnice, jelita, gulášek, koláčky, chlebíčky, svařák), příjemná atmosféra.

www.skauting-lanov.webnode.cz

MASOPUSTNÍ PRŮVOD ŽELEZNICÍ
Železnice

Café Terasy a Vlastivědné muzeum Železnice Vás zvou na masopustní průvod Železnicí s živou hudbou. Akce se koná v sobotu22. února. Sraz je v 15:00 na náměstí. Masopustní pochoutky a posezení v Café Terasy. Masky s sebou!

www.cafeterasy.cz , www.muzeumzeleznice.webk.cz

ČUMPRĎÁCI 

Smržov u Českého Dubu

Dne 22. února se můžete vydat na tradiční masopustní průvod masek, ke kterému se můžete přidat v 10 hodin u místní hospody Čertova zeď. Za doprovodu místních muzikantů obejdete vesnici, kde u každého domu čeká tradiční pohoštění.

LIBERECKÝ MASOPUST
Liberec

I v Liberci mají svůj masopust. Dne23. únoraje připraven Průvod masek městem (10:30 hod.), zabijačkové hody, pivo, guláš, sladkosti a další dobroty od místních trhovců, dechovka a další.

www.trhyvliberci.cz

MASOPUST V ČESKÉ LÍPĚ
Česká Lípa, klášterní zahrady u Vlastivědného muzea a galerie

V neděli 23. únoravyjde ve 13:30 hod. z klášterních zahrad u Vlastivědného muzea a galerie pestrý masopustní průvod. V 15:00 hod. je připravena pohádka pro děti v podání Divadla Krabice Teplice, dále kejklíři, živá hudba, hry, bohaté občerstvení, palačinka Farní charity, soutěž o nejlepší masku.

www.mucl.cz, www.turistika.mucl.cz

TRADIČNÍ MASOPUST „PO STARU“
Železný Brod, Běliště – Malé náměstí

Dne 23. února v 15 hodin předáme klíč od masopustního veselení a vyrazíme v průvodu masek z Běliště směr na Malé náměstí. Průvod projde památkovou rezervací Trávníky a zastaví na občerstvení maskovaných v jednotlivých chalupách. Průvod bude zakončen na Malém náměstí, kde dojde ke svatbě ženicha a nevěsty, pohřbení basy a kde se bude točit mlýn na staré báby. Na Malém náměstí bude také spousta dobových stánků s různými druhy občerstvení.

www.zeleznybrod.cz

MASOPUST – rej v maskách na sjezdovce Pomezky
Skiareál Pomezky, Malá Úpa, SKIMU House

Masopust, masopust, koblížky a masa kus! Masopustní veselice pro děti je připravená 25. února. Odpoledne plné soutěží. Karneval, závody na lyžích, soutěže pro děti. Výroba masek den předem v Galerii Celnice mezi 14. a 16. hodinou!!

www.skimu.cz

MASOPUSTNÍ PRŮVOD
Tanvald

Již tradiční 19. ročník masopustu se koná 25. února. Sraz masek od 15:00 hod před tanvaldskou radnicí.

www.tanvald.cz

VRCHLABSKÝ MASOPUST
Vrchlabí, čtyři historické domky na náměstí Míru

Dne 25. února odstartuje již sedmý ročník obnovených masopustních tradic, který pořádá naše muzeum. Vezměte masky, zapojte se do průvodu, za doprovodu řízné muziky půjdeme za starostou vyzvednout klíče od města a poté nás na náměstí čeká satirické divadelní představení a spousta dalšího veselí!

www.krnap.cz

MASOPUSTNÍ DÍLNY
Ekoncentrum Brniště 

„Masopustní dílny“ v duchu masopustních tradic jsou připraveny na 28. února, od 11:00 do 14:00 v Ekocentru Brniště. K masopustu patří také masky, které si při vyslovení vybaví každý. Přijďte si vytvořit masopustní masku do odpoledního průvodu. Mimo tvoření na návštěvníky čeká také pečení masopustních koláčů a masopustní vaření.

www.ekocentrumbrniste.cz

MASOPUST V ROVENSKU POD TROSKAMI
Rovensko pod Troskami

Dne 29.února vypukne tradiční rovenský masopust od 14:30 shromážděním Na Týně.

www.rovensko.cz

MASOPUST V KAMENICKÉM ŠENOVĚ
Kamenický Šenov

Posezení s hudbou a zabijačkové hody se konají 29. únoraod 14:00.

www.kamenicky-senov.cz

 

Tagy