weby pro nejsevernější čechy

Exotická výstava Tajemná Indonésie ukazuje i sekáčky na prsty

Svět, o kterém jste si mysleli, že už neexistuje. Takový je podtitul výstavy nazvané Tajemná Indonésie, která je k vidění až do konce srpna v libereckém Centru Babylon. Návštěvníci se jejím prostřednictvím přenesou do vzdálených krajin, jejichž jména voní exotikou. 

Expozici pořádá cestovatel Rudolf Švaříček; její vernisáž si nenechali ujít ani velvyslankyně Indonésie Kenssy D. Ekaningsigh a Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Je dobře, že novodobí poutníci po kontinentech přináší prostřednictvím fotografií, sbírkových předmětů i videozáznamů svědectví o životě v doslova jiném světě, který je tomu našemu na hony vzdálen. Výstava je tím zajímavá a stojí za to ji navštívit,“zhodnotil náměstek.

Výstava prezentuje historické materiály největších es českého cestovatelství: dvojice Jiří Hanzelka — Miroslav Zikmund a Miloslav Stingl. Přináší i rozsáhlé výsledky práce Rudolfa Švaříčka. V expozici se nalézají unikátní předměty: obrovské rituální totemy bisj, robusní štíty, iniciační masky, oštěpy, lodě a pádla, luky a šípy, kamenné rituální sekery a kostěné nože, sekáčky na prsty, masky z lidských vlasů, čelenky i unikátní zdobení. Nechybí stromová chýše Korowai, i jediná replika mezi originály, takzvaná vyuzená mumie.

Premiéru měla výstava v roce 2002 v pražském Národním muzeu a od těch dob putuje napříč republikou; objevila se i na Slovensku. Zhlédlo ji už tři čtvrtě milionu návštěvníků. Více informací je na webu www.tajemnaindonesie.cz.

 

Tagy