weby pro nejsevernější čechy

Hlavním trenérem Bílých Tygrů Liberec zůstává Patrik Augusta

Patrik Augusta v uplynulé sezóně úspěšně navázal na čtyřleté působení Filipa Pešána na lavičceBílých Tygrů, když napodobil svého předchůdce a vybojoval s libereckým týmem vítězství v základní části extraligy. Na boje v play-off v ročníku 2019/2020 už vinou koronavirové pandemie bohužel nedošlo. Vedení klubu se padesátiletým koučem nyní domluvilo na novém dvouletém kontraktu. O podobě celého trenérského realizačního týmu Bílých Tygrů budeme informovat v nejbližších dnech.
Vyjádření sportovního ředitele Filipa Pešána:
„Jsem velmi rád, že jsme se domluvili na další dvouleté spolupráci s naším stávajícím koučem Patrikem Augustou. Patrik je nejen skvělý trenér, ale také skvělý člověk a naprosto tak zapadá do strategie a atmosféry naší organizace.“
Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha: „V následujících letech bude mít Patrik Augusta, kromě svých pravomocí na pozici hlavního kouče, silnější slovo v součinnosti se mnou i při tvorbě kádru. Jeho prvním úkolem v následující sezóně je sestavit realizační tým na období dalších dvou let a podílet se na stavbě kádrů pro nadcházející sezóny.“
Profil Patrika Augusty:
Syn slavného otce zahájil svou úspěšnou hokejovou kariéru v jihlavské Dukle, kde se už jako jednadvacetiletý mladík zařadil mezi nejproduktivnější borce hlavního týmu. Za Jihlavy ovšem odehrál pouhé čtyři sezóny. V té poslední přišla pozvánka do reprezentace, se kterou v roce 1992 získal bronzovou medaili na olympijských hrách a o několik měsíců později vybojoval s československým týmem stejný kov na domácím světovém šampionátu.
Poté se Augusta rozhodl zkusit štěstí v zámoří, kde nejdříve působil v nižší AHL. A nevedlo se mu vůbec špatně, během dvou ročníků si totiž stále držel průměr více jak jednoho bodu na zápas. V sezóně 1993/94 poté přišla jeho premiéra v NHL. Za Toronto Maple Leafs odehrál dvě střetnutí, ale bohužel to byly na dlouhou dobu jeho poslední starty v nejlepší lize světa. Přestože v American Hockey League pravidelně bodoval, do NHL se podíval už jen na další dvě utkání až v 1999, kdy nastoupil za Washington Capitals.
Ze Spojených států se proto přesunul do německé soutěže DEL, kde hájil barvy Krefeldu či Hannoveru. Tady také v roce 2006 ukončil svou hráčskou kariéru. Následně působil dva roky jako skaut týmu Phoenix Coyotes (dnešní Arizona Coyotes), načež se vrátil do Jihlavy, kde zastával funkci asistenta trenéra. Na tomto postu působil až do sezóny 2012/13. Od té doby už jako hlavní kouč vedl mládežnické kategorie Dukly a zároveň se chopil role asistenta u reprezentačních výběrů, přičemž se dvakrát podíval na mistrovství světa U18.
Před třemi lety vedl Patrik Augusta seniorský extraligový tým v roli hlavního kouče. Tehdy se postavil na lavičku týmu BK Mladá Boleslav. V listopadu byl však odvolán. Před sezónou 2018/2019 se Patrik Augusta rozhodl kývnout na nabídku Filipa Pešána a stal se jeho asistentem na lavičce Bílých Tygrů. Trenérský tandem nakonec přivedl tým až do extraligového finále. O rok později, poté, co Filip
Pešán přijal funkci šéftrenéra Českého hokeje, byl Patrik Augusta jmenován hlavním trenérem Bílých Tygrů. Navázal na práci svého předchůdce a pod jeho vedením opanoval liberecký tým základní část Extraligy. Augustovo jméno bude napsáno pod 6 Prezidentským pohárem pro Bílé Tygry.

Tagy