weby pro nejsevernější čechy

Bílí Tygři mohou v nové sezóně opět počítat s Tomášem Filippim

Liberecký odchovanec Tomáš Filippi hlásí další návrat do „svého“ klubu. Osmadvacetiletému útočníkovi skončilo krátké angažmá v týmu KHL Metallurg Magnitogorsk, kam Filippi odešel po vzájemné domluvě s vedením Bílých Tygrů na konci loňského roku. V týmu, se kterým v roce 2016 vyválčil Gagarinův pohár, odehrál Filippi 27 zápasů, ve kterých si připsal solidních 12 bodů. V rámci české extraligy má reprezentační útočník stále platný kontrakt s Bílými Tygry s datem trvání do 30. 4. 2021, a s klubem se domluvil na svém setrvání pod Ještědem do tohoto termínu.

Rodák z Rychnova nad Kněžnou oblékl dres Bílých Tygrů poprvé už v deváté třídě. Svými výkony v juniorských výběrech Tygrů i reprezentace si řekl o zámořské angažmá, ale do NHL se nakonec neprosadil, a proto volil návrat do Liberce, kde se brzy vypracoval mezi elitní extraligové útočníky. V roce 2014 přišla po reprezentační pozvánce brzy také nabídka z KHL a Tomáš Filippi tak mohl zase posouvat svou kariéru. Celkem má Tomáš Filippi na svém kontě 44 zápasů v reprezentaci, 221 startů v KHL a 241 zápasů za Bílé Tygry.

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha:

„S Tomášovým návratem mají Bílí Tygři v kádru nadstandardního extraligového útočníka s mezinárodními zkušenostmi v nejlepších letech. A byť to není liberecký rodák, vnímáme ho jako našeho odchovance, který se přes mládežnické výběry Bílých Tygrů dostal do velkého hokeje, včetně zvučných zahraničních klubů a české reprezentace. Jsme rádi, že v rámci české extraligy jsou Bílí Tygři pro Tomáše jedinou volbou. Tomáš je dnes pro náš A tým jednou z vůdčích osobností, které určují jeho kvalitu. Jeho vztahu ke klubu si velmi vážíme.“  

Vyjádření hlavního trenéra Patrika Augusty:

„Tomáš se k nám vrací po půl roce v Magnitogorsku. Je top útočníkem, který své umění prokázal nejen u nás, ale i v KHL. Jsme rádi, že se vrátil a získáváme v něm lídra naší ofenzívy.“

Profil Tomáše Filippiho: Své první hokejové krůčky udělal talentovaný forvard v Trutnově, ale v deváté třídě si ho vyhlédli Bílí Tygři, a tak se přesunul pod Ještěd.

Od prvních sezón se stal jedním z tahounů dorostu, spolu s Jaroslavem Vlachem nebo Adamem Jánošíkem v týmu téměř nepoznávali hořkost porážky. V ročníku 2009/10 se stal jasným lídrem liberecké dvacítky. Tomáš byl tak pozván do reprezentace do osmnácti let na šampionát do Běloruska. Na jaře si ho nakonec vybral v juniorském draftu Québec Remparts ze zámořské ligy QMJHL.

Tygří talent se tak rozhodl, že zkusí štěstí za velkou louží, a přestoupil do Quebecu. Hned v prvním roce zažil famózní sezónu. V 62 zápasech nasbíral neuvěřitelných 56 bodů. Celé to navíc korunoval v play-off, kdy patřil k nejlepším hráčům týmu.

Další rok přestoupil rodák z Rychnova nad Kněžnou v rámci ligy QMJHL do Baie-Comeau Drakkar a opět patřil k hlavním tahounům mužstva. Navíc byl Filippi na přelomu roku povolán na šampionát dvacítek do kanadského Edmontonu a Calgary.

Do NHL se bohužel Tomášovi nepodařilo proklouznout, rozhodl se tedy pro návrat do Liberce. Jako extraligový nováček se Filippi hned stal jedním ze stálých členů sestavy. Rychlý forvard nasbíral 25 bodů v 51 zápasech a byl mezi třemi nejlepšími nováčky sezony.

V dalších dvou sezonách už se vypracoval mezi hlavní tahouny tygří smečky. V ročníku 2013/14 poprvé nakoukl do reprezentačního áčka, o rok později už byl jeho pravidelným členem.

Díky skvělým výkonům si mladého útočníka vyhlédl ruský Metallurg Magnitogorsk, kde od sezony 2015/16 Filippi nastupoval. Magnitogorsk s ním v sestavě dvakrát došel do finále KHL, v roce 2016 dokonce slavil zisk Gagarinova poháru.

Sezona 2017/18 však byla pro Tomáše smolná. Vzhledem k zranění zad odehrál pouze 25 zápasů a v prosinci se s Magnitogorskem dohodl na rozvázání smlouvy. Po doléčení zranění byl ale znovu připraven pomoci Bílým Tygrům v závěru ročníku a vedl si skvěle! Za Liberec stihl odehrát pouze 14 zápasů, ale připsal si v nich 11 bodů a patřil k neproduktivnějším libereckým hráčům v play-off. Po skončení sezony dal ale znovu přednost zahraničnímu angažmá, když přijal nabídku Amuru Chabarovsk.

Na dalekém východě ale Tomáš odehrál pouze 10 utkání a poté dal znovu přednost „svým“ Bílým Tygrům. V minulé sezóně znovu podával stabilně kvalitní výkony v klubu i v reprezentaci a proto přišla nová nabídka z Ruské Kontinentální Ligy od starého známého Magnitogorsku. Kvůli pandemii koronaviru stihl Filippi za „Magnitku“ odehrát jen 27 zápasů. Po skončení kontraktu v KHL se vrací opět pod Ještěd.

Tagy