weby pro nejsevernější čechy

Brankářskou dvojici Bílých Tygrů doplní Jaroslav Pavelka

Šestadvacetiletý brankář Jaroslav Pavelka vytvoří spolu s Petrem Kváčou nový brankářský tandem Bílých Tygrů Liberec. Odchovanec Hradce Králové se s libereckým klubem domluvil na smlouvě s délkou trvání do 30. dubna 2021. Na začátku tohoto týdne se Pavelka zapojil do letní přípravy s týmem.

Rodák ze Dvora Králové nad Labem díky svému talentu už v mládežnických kategoriích začal oblékat dres hradeckých Lvů, kde s malými přestávkami působil do předloňské sezóny. V letech 2011-2013 zkoušel štěstí za mořem v Ontario Hockey League, ale po dvou sezónách se vrátil zpět na východ Čech. Pravidelný mládežnický reprezentant se zabydlel v kádru tehdy čerstvě extraligového Mountfieldu HK, za který v šesti sezónách odchytal rovných 50 zápasů. Před loňskou sezónou přestoupil Pavelka do Plzně, vinou zranění ale za Škodu nenastoupil k žádnému soutěžnímu zápasu.

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha:

„Pro novou sezónu pro nás bylo důležitým úkolem řešit obsazení našeho brankoviště, protože o nové smlouvě Dominika Hrachoviny ve Finsku jsme věděli. Po příchodu Petra Kváči jsme hledali brankáře, který ideálně doplní naší brankářskou dvojici, s tím, že v záloze nám zůstává náš odchovanec Matěj Žajdlík. V tuto chvíli tedy máme dva perspektivní gólmany v ideálním věku. Doufám, že svou příležitost uchopí stejně úspěšně jako jejich mladí předchůdci Dominik Hrachovina a Roman Will.“  

Vyjádření trenéra brankářů Martina Lásky:

„Jarda si vzhledem ke zraněním prošel v loňské sezóně velmi těžkým obdobím. Nyní má touhu dokázat, že do extraligy patří, což dokázal už v předcházejících sezónách. Je to brankář v ideálním hokejovém věku, kterého zdobí výborné bruslení a čtení hry. Věřím, že společně s Petrem Kváčou vytvoří dvojici, která se vzájemně bude posouvat dál ve své kariéře.“

Profil Jaroslava Pavelky:Rodák ze Dvora Králové Jaroslav Pavelka je odchovancem Hradce Králové, kde prošel dorosteneckými i juniorskými kategoriemi. Pravidelně se objevoval i v mládežnických výběrech české reprezentace, za kterou nastoupil například na mistrovství světa do 18 let. Jeho kvalitních výkonů si všimli skauti ze zámoří a Pavelka po úspěšném draftu zamířil do Ameriky. V tamější OHL strávil dvě sezóny, ve kterých převážně nastupoval za tým Windsor Spitfires.

Poté se vrátil zpět do Hradce, kde začal sbírat první zkušenosti se seniorským hokejem. Extraligovou premiéru si odbyl v říjnu roku 2014 na ledě Třince. V následujících sezónách se objevoval převážně v Chance lize, do branky Mountfieldu se na delší dobu poprvé dostal na konci ročníku 2017/18, kdy mimo jiné pomohl svému týmu vyřadit ve čtvrtfinále Bílé Tygry.

V dalším ročníku se už v brankovišti Hradce začal objevovat pravidelně, mezi třemi tyčemi se střídal s Brandonem Maxwellem. Nakonec nastoupil do 26 zápasů základní části, ve kterých si držel svou úspěšnost zákroků nad 90 %.

Pavelka se následně poprvé v kariéře stěhoval do jiného extraligového klubu, vyslyšel totiž lákání Plzně, kde se měl v brankovišti střídat s Dominikem Frodlem. Kvůli zdravotním problémům, které ho trápily celou sezónu, ale nakonec nenastoupil do žádného zápasu. Teď už je však v plné kondici a je připraven na novou výzvu v podobě angažmá u Bílých Tygrů, kde bude prostor mezi třemi tyčemi hájit společně s Petrem Kváčou.

Tagy