weby pro nejsevernější čechy

Dny lidové architektury opět představí tradiční řemeslnou výrobu

Již poosmé budou moci lidé navštívit ve Dnech lidové architektury celkem 13 objektů spojených s tradičními řemesly a výrobou. Návštěvníky letos o posledním červencovém víkendu čekají zábavné rodinné hry, ukázky řemesel, divadla, dílničky, posezení s dobrým jídlem a pitím, umělecká díla, pohyblivé i statické betlémy, taneční vystoupení a spousta zábavy v tradičním venkovském prostředí.

„Mnoho z nás bude trávit svou dovolenou po Čechách. Dny lidové architektury v našem kraji nabídnou možnost podniknout s rodinou výlet a nakouknout do způsobu života našich předků,“uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zájemci se dozví, jak to klape ve vodních mlýnech, jak se pracuje na venkovských usedlostech či jak se to roztáčí v hospodách anebo navléká ve sklářských chalupách.

Hlavním lákadlem bude Běliště v Železném Brodě. Návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet interaktivní hru pro celou rodinu, v níž budou pátrat po starobylém nápisu v doprovodu malého kluka Bróži narozeného před sto lety.

Dobrodruzi jistě ocení pátrání po malebných zákoutích památkové rezervace Trávníky s komentovanými prohlídkami vždy hodinu po poledni. Milovníci skla a kuriozit zase upřednostní skleněné betlémy v „minimuzeu“ s korálkovou dílničkou.

Letos se představí i dva nováčci – unikátní barokní ruční papírna v Hamru na Jezeře nebo tajuplný Kittelův dům v Pěnčíně, přezdívaný jako „Faustův“.

Výlet po zajímavých stavbách lidové architektury lze spojit s dalšími zajímavými akcemi v Libereckém kraji. Tipy na výlety, kalendáře akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti jsou na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz nebo na facebookové stránce Liberecký kraj – cestou necestou.

Otevírací doby jednotlivých objektů:
– Běliště v Železném Brodě – SO + NE: 9:00 – 17:00
– Bičíkův statek v Příšovicích – SO + NE: 10:00 – 17:00
– Führichův dům v Chrastavě – SO + NE: 10:00 – 14:00
– Papírna v Hamru na Jezeře – SO + NE: 10:00 – 17:00
– Frýdlantský betlém – SO + NE: 10:00 – 17:00
– Dlaskův statek v Dolánkách – SO + NE: 9:00 – 17:00
– Liščí bouda na Kristiánově – SO + NE: 10:00 – 17:00
– Památník Jiřího Harcuby – SO + NE: 10:00 – 17:00
– Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě – SO: 9:00 – 16:00
– Červená roubenka v Semilech – SO + NE: 10:00 – 16:00
– Janatův mlýn v Buřanech – SO + NE: 9:00 – 16:00
– Beranův hostinec v Trávníčku – SO: 11:00 – 20:00
– Kittelův dům v Pěnčíně – SO + NE: 9:00 – 17:00

 

Tagy