weby pro nejsevernější čechy

Po stopách řemesel: za březovými metlami do Krkonoš

Dříve se v domácnostech používaly naprosto běžně, dnes již prakticky zcela vymizely. Březové metly v současné době zcela nahradily jejich moderní nástupci: košťata a smetáky. V libereckém kraji se výrobě metel věnuje pan Jaroslav Brož z Rokytnice nad Jizerou, který je v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší jedním z posledních, jež se tomuto řemeslu věnují.

„Ti, kteří trávili ve svém dětství prázdniny u babičky na venkově, si určitě takovou březovou metlu pamatují. Rýžová ani plastová košťata se ještě tehdy tolik nepoužívala. Ta březová se dělala z místního materiálu běžně v každém stavení nebo se kupovala na trzích,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Krkonošský výrobce metel Jaroslav Brož často své umění prezentuje na veřejnosti a účastní se tematických akcí. Ve své práci postupuje přesně tak, jak se to naučil od svého dědečka, a stejně ji také předává dál. Materiál pro výrobu si zajišťuje sám po lesích v okolí svého bydliště. V jeho domácí dílně se potom proutí řeže a třídí na různé velikosti.

Z nejmenších proutků vyrobí takzvané pomítko, které se omotá delšími a silnějšími pruty a vznikne útvar, kterému se říká hlava. Několik takových hlav ovázaných motouzem a skládaných k sobě tvoří celou metlu. Spodní i horní část březových větví se následně zkrátí na společnou délku. Nakonec se horní částí vloží násada a přidrátuje ocelovým drátkem.

„Domácí výroba březových metel měla v našich zemích velice dlouhou tradici, která souvisela se snahou zabezpečit domácnost jednoduchými a funkčními nástroji a nářadím. Do výroby se často zapojovala celá rodina i s dětmi, protože práce s březovými větvemi nekladla velké nároky na technologii ani na sílu. Prodej metel byl vítaným vedlejším přivýdělkem,“ uzavřela radní Vinklátová.

Tagy