weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj vyvěsil historickou vlajku Běloruska na podporu tamějších občanů

Historická běloruská vlajka visí od pondělního odpoledne na terase budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Ten jejím vyvěšením dává najevo podporu občanům Běloruska a vzdává úctu obětem represe při nedávných událostech po tamních prezidentských volbách. Vlajku vztyčili hejtman Martin Půta, radní Květa Vinklátová, primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník, běloruští studenti Technické univerzity v Liberci či doktorka z Léčebny respiračních nemocí Cvikov.

„Myslím na všechny, kteří se stali obětmi nepřijatelného násilí bezpečnostních jednotek v Minsku i v dalších místech Běloruska. Takovému přístupu státní moci k občanům podle mého názoru není možné nečinně přihlížet, a to ani z pohledu České republiky, ani celého demokratického mezinárodního společenství. Jsem pevně přesvědčený, že násilí, pronásledování a brutální tresty i za pouhé vyjádření občanského názoru na současnou situaci v Bělorusku musí co nejrychleji skončit. Jedinou cestou je bez jakéhokoliv cizího zasahování nebo vměšování uspořádat v zemi nové svobodné volby za účasti mezinárodních pozorovatelů, a dát tak možnost všem Bělorusům svobodně se vyjádřit k tomu, kým chtějí být vedeni a kam svoji zemi směřovat,“uvedl hejtman Martin Půta.

Historická vlajka Běloruska byla používána v krátkých obdobích formování běloruské nezávislosti, v letech 1918–1919, a během novodobé emancipace moderního běloruského národa po rozpadu Sovětského svazu v letech 1991–1995.

„Chceme poděkovat Libereckému kraji. Během pár hodin objednali historickou vlajku Běloruska jen proto, aby nám vyjádřili podporu. Je to dojemné gesto. V okamžicích, kdy Československo bylo okupováno od roku 1968, tak jakýkoli pozitivní projev solidarity ze Západu byl vnímán velmi silně. I běloruští občané potřebují alespoň symbolickou podporu. Ta na státní úrovni je velice milá, a když se k tomu přidají i kraje a obce, vyvolává to v nás hrdost. Utrpení vždy nutí k soucitu a my jsme moc rádi, že Libereckému kraji není osud Bělorusů lhostejný,“ dodali jednotně studenti Vladimír Dzeverin a Mikita Dzemyankov z Technické univerzity v Liberci a také Herasimionak Volha, která pracuje jako doktorka v Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově.

Tagy