weby pro nejsevernější čechy

Podmalby. Lidové obrázky, které potěší i v dnešní době

Je to tradice, která trvá po staletí. Na mnoha jarmarcích, slavnostech či poutích lze dodnes ve stáncích zakoupit obrázky malované na skle s náboženskými motivy, takzvané podmalby. Nejstarší zmínka na území Evropy je z roku 1442 z poutního místa Mariazell v Rakousku. Tradice se pak rozšířila po celém kontinentu.

V České republice patřily mezi nejznámější oblasti například Jablonecko, Jilemnicko, Novohradsko, Šumava, Chebsko či Novoborsko. O tom, jak se na zadní stranu skla nakreslí kontury a detaily, které na obrázku vystupují do popředí, pak se vše vybarví a nakonec domaluje pozadí, ví mnoho i držitelka titulu Mistra tradiční výroby, emeritní ředitelka Krkonošského muzea ve Vrchlabí Jana Sojková.

„Jedná se o techniku, kterou dnes umí a pracuje s ní jen pár lidí. S malbou na sklo za studena z dílny paní Sojkové se lze seznámit na řemeslných jarmarcích,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podmalby, které umělkyně tvoří, vycházejí z lidové tvorby především 19. století, inspirují se zejména obrázky světců. Mezi nejoblíbenější patří vyobrazení Noemovy archy či zobrazení sv. Cecílie.

Tagy