weby pro nejsevernější čechy

Varovné ruce na silnicích v kraji zabrání jízdě v protisměru

Zabránit vjíždění řidičů do protisměru má nová, výrazná dopravní značka u sjezdu z dálnice D 10 nedaleko obce Příšovice. Objevuje se na ní motiv varovně vztyčené dlaně; s podobnými symboly se již lze setkat na silnicích v řadě evropských zemí, v České republice se poprvé objevila loni na jaře na dálnicích D1, D2 a D6.

„Po zkušenostech s opakovaným vjetím do protisměru jsme se po projednání s dopravními inženýry Policie ČR rozhodli, že na vybraných mimoúrovňových křižovatkách v kraji umístíme toto varovné značení,“uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Toto varování znají řidiči z dálnic v Rakousku, na Slovensku, v Chorvatsku anebo ve Slovinsku. Ve zdejším regionu se varovné ruce na výrazném, svítivě žlutém podkladu dále objeví na sjezdech ze silnic I. třídy v Hodkovicích, v ulici České mládeže v Liberci a v Machníně – tedy na místech, kde dochází k nejčastějším porušením předpisů.

V současné době také prochází přestavbou křižovatka Rádelský mlýn, z níž v minulosti rovněž řidiči vjížděli ve směru od Jablonce do protisměru. „Tato křižovatka vznikla na počátku sedmdesátých let a dnešním nárokům na bezpečný provoz již nevyhovovala. Po přestavbě bude odpovídat dopravním požadavkům současné doby,“ dodal Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. „Chtěl bych poděkovat Ředitelství silnic a dálnic ČR za preventivní opatření, která zvyšují bezpečnost silničního provozu,“ doplnil Jan Čáp.

Jízda v protisměru je jednou z nejnebezpečnějších dopravních situací, která může na pozemních komunikacích nastat. Policie ČR v České republice ročně zaznamená až na tři sta takových případů. V případě, že už taková situace nastane, je nutné zachovat klid. Auto je třeba odstavit ke krajnici, zapnout výstražná světla, obléct si reflexní vestu, odejít do bezpečí za svodidla a zavolat linku 158. „V žádném případě by se řidiči neměli pokoušet otáčet a situaci řešit sami. Policii je třeba volat i v případě, že auto v protisměru sami potkají,“zdůraznil Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Tagy