weby pro nejsevernější čechy

Šolcův dům: kulturní památka unikla demolici, sídlí v ní ochranáři

Ačkoliv se dolní centrum Liberce pyšní především současnou architekturou, přesto se zde dodnes, v bezprostřední blízkosti moderních výškových budov, na pravém břehu řeky Nisy dochoval svědek starých časů a jedna z unikátních ukázek lidové architektury – Šolcův dům. Dlouhá léta v něm sídlí Správa chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

„Liberečané pochopitelně tento dům znají. Návštěvníky města však zpravidla ale překvapí a často se diví, že na tomto místě stojí osamoceně jediný roubený dům,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dům si na vyvýšeném břehu Lužické Nisy nechal postavit v roce 1774 obchodník s plátnem Hans Friedrich Scholz. Objekt je typologicky obdobou sklářských či faktorských domů v oblasti Šluknovska a Novoborska.

Je celý ze dřeva, roubený, v přízemí s vyřezávanými obloukovými podstávkami. Zajímavostí je složitá konstrukce krovu, která je zesílená tak, aby odolala velkému zatížení uskladněných látek. Na jednom z trámů se nachází letopočet 1771. Během let budova vystřídala řadu majitelů, známá je například rodina Tschörnerů, kteří byli majitelé továrny na sukna.

Po řadě demolic v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století roubenka zůstala z celého bloku osídlení jako jediná osamocená stavba v nově vzniklém parku. Do dnešních dnů je tak zajímavým dokladem dovednosti podještědských tesařů z konce 18. století.

Tagy