weby pro nejsevernější čechy

Keramika se rodí v Krkonoších, Jizerkách, Podještědí i Lužických horách

Jednou z nejstarších řemeslných dovedností člověka od pravěku se řadí výroba keramiky, přičemž úplně nejstarším místem jejího výskytu na světě jsou oblasti pod Pavlovskými vrchy na Moravě. V českých zemích je nejznámějším historickým keramickým předmětem Věstonická venuše, jež pochází z první poloviny třetího desetitisíciletí před naším letopočtem.

„Užitná keramika provází lidstvo po tisíciletí. Sloužila a dosud slouží k uchování potravin, pečení, vaření a většina lidí má na svém stole po ránu ve svém oblíbeném keramickém hrníčku čaj nebo voňavou kávu. V Libereckém kraji je výrobců keramiky celá řada, přičemž někteří z nich jsou nositeli regionálních značek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Krkonoších působí Michaela Dumková, která si v Rokytnici nad Jizerou v dílničce po dědovi vybudovala vlastní keramickou dílnu a v přilehlé garáži krámek. Inspiraci pro svou tvorbu čerpá na cestách a to v  Indii, Thajsku, Malajsii, Srí Lance, Bali. S nabídkou jejich výrobků se lze blíže seznámit na webu  https://www.facebook.com/KeramikaRokytnice/.

Zástupcem produkce z Jizerských hor je firma Keramika Strunovi, jejichž dílna vznikla v roce 1989 v Liberci a od roku 2009 působí v Bílém Potoce. Majitelé keramiku vyrábí tradičními i méně obvyklými postupy. Za sebou mají řadu výstav, ale i účast na sympoziích v tuzemsku a v zahraničí. Více informací o jejich výrobcích je na stránkách http://www.keramikastrunovi.cz/.

V Podještědí tvoří také Bronislava Kučerová pod hlavičkou své firmy Keramický svět. Malou dílnu má v Proseči pod Ještědem.  Její keramika je charakteristická příjemně matným povrchem glazury v zemitých odstínech, ale také v živějších barevných kombinacích. Zdobnost je dosahována malováním, rytím a proškrabováním. E-shop se nachází na webu http://keramickysvet.cz/.

Lužické hory a Máchův kraj zastupuje Hana Grolichová, která  se výrobou keramiky zabývá od roku 1992. Produkuje ruční kusovou výrobu, která zaručuje originalitu. Její výrobky lze zakoupit přímo v místě jejich vzniku – v Heřmanicích v Podještědí číslo 145, nebo prostřednictvím e-mailové objednávky na adrese p.grolich@seznam.cz.

Tagy