weby pro nejsevernější čechy

Pouze pro odvážné turisty je rozhledna Dubecko

Vypíná u obce Loktuše nedaleko Mírové pod Kozákovem. Tvoří ji železná konstrukce s roštovým průhledným schodištěm, kterým je vidět dolů do hloubky. Příští
rok tomu bude dvacet let od doby, kdy uvítala první turisty.
„K tomu, aby člověk vystoupal na rozhlednu, u které vidí při každém kroku hluboko pod sebe, je potřeba, aby netrpěl závratěmi. Tu trochu obav ze stoupání pak plně vynahradí krásný výhled,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Jedná se o 50 metrů vysoký stožár s vyhlídkovou plošinou ve výšce 33 metrů. Z ní se naskýtá překvapivě rozsáhlý výhled na krajinu Českého ráje, na vzdálený vrchol Ještědu, a hlavně na Kozákov, který je odtud vzdálen pouhé tři kilometry vzdušnou čarou.
Rozhledna bývá uzamčena. Klíč je možné si vypůjčit v posledním domě v Dubecku, který leží zhruba 150 metrů od rozhledny.
K rozhledně vede z osady Dubecko lesní cesta. Auto je možno zanechat u kapličky, od níž je vyhlídková věž vzdálena zhruba 200 metrů. Vstup je pouze na vlastní nebezpečí.
Zajímavostí je, že objekt měl původně sloužit pouze pro potřeby mobilních operátorů. Teprve během stavby byl později na žádost obce doplněn o schodiště a ochoz.

Tagy