weby pro nejsevernější čechy

Krajské kolo soutěže Čtenář roku vyhrála žena z Jihlavska. Půjčila si 61 e-knih

Svého vítěze již zná krajské kolo celostátní soutěž Čtenář roku. Je jím Hana Vondráková, kterou nominovala Krajská vědecká knihovna v Liberci. V uplynulém rocesi vypůjčila úctyhodných 61 e-knih. Právě na publikace v elektronické podobě se na rozdíl od klasických tištěných letošní ročník soutěže v souvislosti s částečným nebo úplným uzavřením knihoven zaměřil. 

„Zajímavé je, že vítězka nepochází ze zdejšího kraje, ale žije ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Uživatelkou liberecké knihovny se stala díky tomu, že mohla využít možnost vzdálené registrace, kterou naše knihovna nabízí,“ upozornila ředitelka Krajské vědecké knihovny Blanka Konvalinková.

Vyhlášení krajského kola se vzhledem k aktuálním opatřením konalo online na platformě Zoom, kam byli přizvání všichni nominovaní čtenáři. Hosty setkání byli rovněž kolegové a kolegyně ze všech zúčastněných knihoven a náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

„Doba, kdy jsme omezeni v pohybu, nemůžeme navštěvovat kulturu a také třeba knihovny, vysloveně přeje e-knihám. Je to forma, kterou čtenáři čím dál více využívají, rozhodně nejde jen o trend nejmladší generace. I to ukázaly nominace v soutěži,“ podotkla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

E-knihy půjčuje v Libereckém kraji pouze 13 knihoven, do krajského kola Čtenáře roku nominovalo své kandidáty sedm z nich. Byli jimi Naděžda Kubová za Městskou knihovnu Jablonec nad Nisou, Ivan Pavlíček za Městskou knihovnu Česká Lípa, Jana Pekařová za Městskou knihovnu Turnov, Alena Černá za Městskou knihovnu a informační centrum Smržovka, Stanislav Polcer za Městskou knihovnu Železný Brod, Kateřina Václavíková za Městskou knihovnu Semily aza Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci již zmíněná Hana Vondráková.

Všichni účastníci krajského kola obdrží diplom a dárkové předměty věnované Libereckým krajem, Regionální organizací Svazu knihovníků a informačních pracovníků Libereckého krajei Krajskou vědeckou knihovnou. Vítěz krajského kola pak obdrží dárkový balíček a e-knihu dle vlastního výběru.

Paní Hana Vondráková postupuje tímto do celostátního kola soutěže Čtenář roku. Vyhlášení vítězů se uskuteční 8. června v přímém přenosu České televize v rámci předávání výročních knižních cen Magnesia Litera 2021.

Tagy