weby pro nejsevernější čechy

Českolipský komorní cyklus zahájí 22. dubna online poctou fagotu pro všechny zájemce zdarma

Čtvrtá sezona Českolipského komorního cyklu bude v důsledku přetrvávajících restriktivních protiepidemických opatření zahájena online. Dubnový koncert, který je naplánovaný na 22. 4. a na kterém se představí úspěšný mladý fagotista Ondřej Šindelář se svým souborem Opus Elocutio, proběhne bez přítomnosti diváků pouze před kamerami a bude volně zpřístupněn na youtube kanálu a webových stránkách cyklu, a to pro všechny zájemce a příznivce zdarma s možností dobrovolného příspěvku.

„Spolek ARBOR má za cíl kultivovat prostředí ve kterém působí, přispívat k duchovnímu rozvoji v kultuře a rozvíjet okrajové nekomerční žánry. Proto jsme se rozhodli, že po dobu, kdy se nemůžeme setkávat, nebudeme za online přenosy požadovat vstupné a otevřeme je všem zájemcům zdarma na platformě dobrovolného příspěvku. Ihned jak bude možné koncerty pořádat, vrátí se koncerty do režimu placených s možností předprodeje,“ říká Martin Prokešpředseda spolku ARBOR, a dodává: “Solidarita, kterou v této těžké době zaznamenáváme v souvislosti s nepožadováním navrácení vstupného, nás nesmírně naplňuje a jsme za ni vděční. Děkujeme. V případě zájmu o podporu našich aktivit, je možné věnovat spolku jednorázově libovolnou částku nebo formou dlouhodobější podpory vstoupit do našeho dárcovského programu.“

Pocta fagotu v jeho klasicistní podobě, tak by se dal ve stručnosti shrnout program zahajovacího koncertu věnovaný dvěma neprávem opomíjeným skladatelským osobnostem, které pojí podobný osud, Františku Vincenci Kramářovi Florianu Leopoldu Gassmannovi. Oba čeští rodáci dosáhli největších úspěchů ve Vídni, kde shodně působili jako nejvyšší dvorní kapelníci a skladatelé v císařských službách. Jejich svého času velmi populární a uznávaná tvorba jiskří nápaditostí, vtipem, živostí nad hlubokou uměleckou erudicí, která v sobě snoubí prvky vrcholného klasicismu s prvními nádechy romantismu. Přidáme-li umělecké mistrovství fagotisty České filharmonie a člena úspěšného Belfiata Quintetu Ondřeje Šindeláře, jenž předvede na unikátní fagot vyrobený kolem roku 1810 ve Vídni, zahajovací koncert komorního cyklu nabídne mimořádný hudební zážitek. Koncertem provede a posluchače do tajů a historických souvislostí zvoleného repertoáru zavede hudební publicista Pavel Ryjáček, který formou rozhovoru zprostředkuje také nevšední setkání s hlavním interpretem večera.

Koncert bude volně zpřístupněn na youtube kanálu a webových stránkách cyklu. V případě zájmu o dobrovolný příspěvek je možné využít online předprodejní systém na www.clkc.cz a zvolit příslušnou výši daru pořádajícímu spolku, nebo je možné individuálně se spojit s pořadatelem a zvolit odpovídající formu.

Příští koncert cyklu je plánovaný na 11. května, kdy se v České Lípě premiérově společně představí vynikající kytaristé Pavel Steidl a Lukáš Sommer. I tento koncert je v tuto chvíli plánovaný ve stejném režimu.

Cyklus se koná za podpory Ministerstva kultury, Libereckého kraje, města Česká Lípa a rodiny Tichých. Záštitu nad cyklem převzaly Ing. Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana, řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu a Ing. Jitka Volfová, starostka Města Česká Lípa.

Tagy