weby pro nejsevernější čechy

Tiskové prohlášení hejtmana Libereckého kraje Martina Půty k vyvěšení izraelské vlajky

Na Blízkém východě se v posledních dnech odehrávají boje mezi Izraelem a Palestinou. Hejtman Martin Půta proto dnes na terase 3. patra budovy krajského úřadu vyvěsil vlajku Státu Izrael jako výraz podpory a solidarity s tamním civilním obyvatelstvem.
„Stojím za izraelským lidem a jeho právem hájit svoji nezávislost a svobodu. Byl bych mnohem raději, kdyby se na Blízkém východě nikdy nebojovalo a nebyli jsme každý den konfrontováni s počty civilních obětí, které současný konflikt přináší bez ohledu na národnost a jejich náboženské vyznání. Zůstaňme však v realitě. Pokud se takové věci dějí, neměli bychom před nimi zavírat oči, a naopak dát najevo náš občanský postoj. Chtěl bych zdůraznit, že vyvěšení vlajky Izraele není jen prázdné gesto.
Dle mého názoru by řešením izraelsko-palestinského konfliktu měl být otevřený dialog obou stran, který by současné boje dokázal včas zastavit a zabránit tomu, aby neeskalovalydo mnohem ostřejšího válečného střetnutí, jehož smutným výsledkem by byla zejména zbytečná smrt civilního obyvatelstva. Je nutno připomenout, že stát Izrael je jedinou demokratickou zemí na Blízkém východě a dlouhodobě ho ohrožují teroristé. Mrzí mě, že podobné spory, jako je tento, znehodnocují odkaz izraelského předáka Jicchaka Rabina a jeho úsilí o mírový proces.
Pevně věřím, že jednou na Blízkém východě zvítězí rozum nad unáhlenými činy a zbraně umlknou nadobro. Kde je vůle, je i cesta.“

Tagy