weby pro nejsevernější čechy

Severotoulky 10. Cesta kolem Ústeckého kraje za 14 hodin [Ústí nad Labem – Rumburk – Úštěk – Lovosice – Louny – Podbořany – Kadaň – Ústí nad Labem

„Socka“, „mastná tyč“ a další nelichotivé přezdívky si veřejná doprava nezaslouží. Jedná se totiž o převratný vynález, který zásadním způsobem usnadnil cestování. Není to přitom tak dlouho, co každá nová vlaková, tramvajová či autobusová linka způsobila hotovou senzaci. Zahájení provozu na trati Bombaj – Kalkata např. Julesa Verna inspirovalo k sepsání slavného románu o výstřední sázce Philease Fogga. Okamžitě se z něj stal hit, poněvadž představa, že Zeměkouli je možné objet za pouhých 80 dní, se tehdy zdála stejně neuvěřitelná jako výprava na Měsíc, zvlášť když ještě nedávno taková cesta trvala roky.

Dobrodružství za pár korun

Bolavých nohou se tentokrát bát nemusíte. Nebudete výjimečně šlapat, ale putovat veřejnou dopravou. Na dnešních Severotoulkách vás totiž pošlu, podobně jako Jules Verne, na dobrodružnou cestu kolem Ústeckého kraje. Není snad čtrnáctihodinová jízda patnácti různými autobusy a vlaky stejně dobrodružná jako noc strávená v džungli, zimní přechod Antarktidy nebo hloubkový ponor bez kyslíkového přístroje? Celá legrace vás přitom vyjde na pár korun, tedy pokud si pořídíte celodenní jízdenku Dopravy Ústeckého kraje, která pro jednoho stojí 120, pro dva 240 a pro tři až pět dokonce pouhých 360 Kč. To je výzva!

Nic jsem si nevymyslel. Trasu Ústí nad Labem – Děčín – Rumburk – Chřibská – Děčín – Malé Březno – Úštěk – Litoměřice – Lovosice – Louny – Žatec – Podbořany – Kadaň – Prunéřov – Ústí nad Labem (viz tady) lze opravdu absolvovat za 13 hodin a 42 minut, a to každý všední den, minimálně do konce letošních prázdnin. Buď na sebe jednotlivé spoje přímo navazují, nebo je mezi nimi dostatek času na přestup. Žádné speciální vybavení potřebovat nebudete. Bohatě stačí, když si vezmete dovolenou, svačinu a rodinu, případně pár kamarádů a vyrazíte na nádraží. Podrobný harmonogram cesty najdete na konci článku.

Jen tak čumět z okýnka

Autem by to sice bylo jednodušší, ale také dražší, ekologicky náročnější a hlavně nudnější. Otázkou ovšem zůstává, co na to řekne váš nový, mírně autistický sluha, který těžko zvládá stres a vůbec jakékoliv neočekávané situace. Dejte si proto pozor, aby na vás věčně brblající Proklouz neposlal kontrolu z Úřadu práce. Stará dobrá „Belle Époque“, kdy si zaměstnanci nemohli vyskakovat, je totiž dávno pryč. Občas nenápadně zkontrolujte, zda vás nesleduje detektiv Fix. Výsledkem vašeho zatčení v Lounech, Podbořanech nebo Kadani by byla nejen ostuda, ale především zásah do pečlivě naplánovaného itineráře. Bůh ví, kdybyste se pak dostali do postele.

Děčín, hl. n.

Pouze jízda na slonu, útok Indiánů a zachraňování žen z pohřebních hranic vám v severních Čechách nehrozí. Nová láska zato není vyloučena. Mějte ovšem na paměti, že pravomoci řidičů autobusů, vlakových průvodčích a mašinfírů nejsou zdaleka tak rozsáhlé jako námořních kapitánů. Např. nemohou oddávat. Aspoň neuděláte nic, čeho byste později mohli litovat. Vedle navazování nových kontaktů můžete cestou utužovat ty stávající, hrát hry anebo jen tak čumět z okýnka. Většina tratí, po nichž pojedete, je totiž „vyhlídková“: zvláště Děčín – Rumburk, Malé Březno – Úštěk a Lovosice – Louny. 

Nejlepší dárek je párek

Dřív cestovatelům hrozily kurděje, dnes proleženiny, respektive proseděniny. Těch se ovšem bát nemusíte: na okružní jízdě kolem Ústeckého kraje vás čeká čtrnáct přestupů. Atrofii svalů přitom můžete předejít i bleskovými výpady do Rumburku, Děčína a Loun. V pátém nejseverněji položeném městě ČR budete mít pauzu skoro hodinu. Klidně se proto vydejte do centra, které je od nádraží vzdáleno necelý kilometr. Cestou omrkněte kostel sv. Vavřince, loretánskou kapli a barokní sochy Sibyl a proroků. Rumburk se postupně vzmáhá, byť to domorodci ještě nezaregistrovali. Až se z někdejšího zapadákova stane oblíbené turistické letovisko, budou koukat.

Nejlepší dárek je párek (nejen v Podmoklech)

V Děčíně sice tolik času mít nebudete, za 45 minut byste nicméně měli zvládnout přestup i krátkou exkurzi po Podmoklech, tedy pokud autobus z Chřibské nenabere zpoždění na věčně rozkopané silnici z České Kamenice. Omrknout můžete Kostel sv. Františka z Assisi nebo řeznictví v ulici Československých legií, kde se dozvíte, že nejlepší dárek je párek. Párky nejspíš dostávají pod stromeček i děti v Lounech, poněvadž se jedná o město s nejvyšším výskytem řeznictví v přepočtu na tisíc obyvatel (viz Severotoulky č. 2). Schválně, kolik jich napočítáte cestou z vlakové zastávky Střed na autobusové nádraží! Budete na to mít přesně 38 minut.

Poučné, zábavné i šokující

Připravte se na to, že narazíte na lidi, které byste normálně nepotkali. Pokud to nebudou vyloženě otravní jedinci, kteří zapáchají, jsou příliš hluční nebo vás bez okolků seznámí se všemi svými neduhy, včetně těch venerologických, můžete jízdu veřejnou dopravou pojmout jako terénní socio-antropologický výzkum. Není to nic složitého: stačí jen sedět, poslouchat a koukat. Pozorování spolucestujících a poslouchání jejich hovorů totiž může být nejen poučné, ale také zábavné či dokonce šokující. Podstatné je zachovat badatelský klid. I kdyby sledovaná osoba prohlašovala, že Václav Havel byl ve skutečnosti reptilián.

Já osobně provádím socio-antropologický výzkum pravidelně. Mnohdy ostatně nelze jinak. Přeslechnout tak nešlo jistého pána, který cestou z Děčína volal na ČEZ: chtěl odpustit čtyřtisícový dluh, poněvadž mu operovali kyčel namísto toho, aby mu přiznali invalidní důchod. Denně prý přichází o dvacet milionů, a proto mu český stát dluží čtyřicet miliard. Uniknout se ovšem nedalo ani rozhovoru dvou mladíků, kteří cestou do Markvartic nostalgicky vzpomínali na dětství s otcem, lahví rumu a dialýzou, nedávný pobyt ve vězení, večírky s pikem, oběšeného spolužáka a vysilující zájem místních krasavic.

Tajný tip

Znáte Amose? Ne? Vážně? Pak byste to měli rychle napravit. Nemyslím samozřejmě posledního biskupa Jednoty bratrské, ale kostkovou hru podobnou scrabble, jež nám s partnerkou mnohokrát zachránila život během ubíjejícího čekání na letištích, tady. Na začátku tahu si každý hráč hodí kombinaci písmenek, z nichž pak skládá jednotlivá slova. V naší verzi to musí stihnout za 5 minut. Neuznáváme zkratky, zeměpisné názvy a vlastní jména, naopak nemáme problém se skloňováním, časováním a citoslovci. Jde o to vymyslet „nejdražší“ propojení slov, které hozená kombinace umožnuje. Na cestu kolem Ústeckého kraje by se vám Amos mohl hodit.

Amos

Harmonogram cesty (všední den, prázdniny 2021):

1) R 696 Labe, 8:15 Ústí n. L., hl. n. – 8:33 Děčín, hl. n.

2) Os 6652, 8:35Děčín, hl. n. – 9:49 Rumburk

3) Bus 001401 117, 10:53 Rumburk, žst – 11:23 Chřibská, nám. 

4) Bus 512402 119, 11:28 Chřibská, nám – 12:15 Děčín, hl. n.

5) Bus 592450 116, 13:00 Děčín, hl. n. – 13:31 Malé Březno

6) Bus 001452 128, 13:44 Malé Březno – 14:01 Lovečkovice

7) Bus 552632 113, 14:04 Lovečkovice – 14:16 Úštěk, žst

8) Os 6132, 14:28 Úštěk – 14:55 Litoměřice, horní n.

9) Os 25538, 15:13 Litoměřice, horní n. – 15:31 Lovosice

10) Os 6110, 16:02 Lovosice – 17:08 Louny střed

11) Bus 562739 126, 17:46 Louny aut. n. – 18:26 Žatec aut. n. 

12) Bus 562745 129, 18:33 Žatec aut. n. – 18:56 Podbořany aut. n.

13) Bus 522578 130, 19:05 Podbořany aut. n. – 19:52 Kadaň aut. n.

14) Os 17677, 20:13 Kadaň – 20:20 Kadaň-Prunéřov

15) Os 6833, 20:23 Kadaň-Prunéřov – 21:57 Ústí n. L., hl. n.

7 vlaků, 8 autobusů, celkem 13 hodin a 42 minut.

Tagy