weby pro nejsevernější čechy

Mravenčí stezku v Jizerských horách lemují zajíc, divočák, tetřívek i rys

Liberecký kraj je regionem zasvěceným pěším výletům. Celkem jej křižuje více než 2600 značených turistických tras, které vedou po vrcholech i skrz údolí, lesy, loukami, podél jezer a rybníků i historickými centra řady měst a vsí.
Trasy jdou dobře značené, takže je netřeba bát se bloudění. Spousta stezek a tras je připravena i pro rodiny s dětmi. „Rodiče tráví v posledních letech se svými dětmi mnohem více času, než byli zvyklí. Mohou jim tak docházet nápady, kam v blízkosti bydliště vyrazit. Určitě tedy přijdou vhod naše tipy na výlety,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.
Jedním z tipů je Mravenčí stezka, jež přibližuje zvířenu žijící v Jizerských horách. Stezka začíná u informačního centra či centrálního parkoviště v Bedřichově a vede kolem Lesní chaty až k cíli rozhledně Královka.
Trasa měří zhruba dva kilometry a lemuje jí 15 dřevěných zvířecích soch řezbáře Lukáše Róky ze Smržovky. Cestou tak lze potkat například srnce, zajíce nebo divočáka. Nechybí ani vzácní živočichové – tetřívek nebo rys. U některých soch se nacházejí kódy, s jejichž pomocí děti rozluští tajenku. Kartičky na kódy obdrží buď v informačním centru Bedřichov, nebo u svých ubytovatelů. Za rozluštění tajenky obdrží na Královce nebo na Prezidentské chatě nápoj Kitl. Leták o stezce v tištěné podobě a kartička na kódy jsou k dostání na informačním centru.

Tagy