weby pro nejsevernější čechy

Rybníky v Podtroseckém údolí – Nebák, Krčák, Věžák, Vidlák

Soustava osmi rybníků se nalézá v kaňonovitých údolích pod zříceninou hradu Trosky v Českém ráji. Jmenují se Věžák, Nebák, Vidlák, Krčák, Hrudka, Rokytňák, Dolský a Podsemínský. Břehy těchto rybníků zpravidla lemují, jak už je v tomto kraji zvykem, pískovcové skály.
„Všichni, kteří znají tuto oblast, mohou potvrdit, že se jedná o romantickou a půvabnou část Českého ráje. Bohužel, zejména v letních měsících turisticky velmi přetíženou,“ uvedla Květa
Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Podél Želejovského potoka, který protéká rybníky Vidlák, Krčák, a Věžák, a vlévá se do Žehrovky, se rozkládá Želejovské údolí, které je lemováno skalami a jehličnatými lesy.
Zachovala se tu řada staveb lidové architektury.
Protáhlý rybník Nebák leží na Žehrovce, severovýchodně od Sobotky. V okolí se nalézají samoty a rekreační chalupy. Pod rybníkem je starý Vlkův mlýn připomínaný už v roce 1445.
V lese, při silnici do Rovně, se rozkládají zříceniny skalního hrádku ze 13. století.
Rybník Krčák se rozkládá v údolí Želejovského potoka, asi 4 kilometry jihozápadně od Rovenska pod Troskami. Na kraji lesa ho vroubí rekreační chaty. Ty obklopují i Podsemínský rybník v údolí Žehrovky.
Věžický rybník má unikátní skalní břeh – skalní věže vystupují přímo z hladiny rybníka.
Písčité dno a teplá voda lákají v létě ke koupání. K přístupu do vody lze využít například louku u hráze.
Rybník Vidlák se nachází při silnici z Troskovic k Hrubé skále. Pro turisty je zde možnost občerstvení, táboření a koupání.

Tagy