weby pro nejsevernější čechy

Naivní divadlo zve na víkend plný premiér

Tento týden se v libereckém Naivním divadle uskuteční hned tři slavnostní premiéry, a to v rámci jediného prodlouženého víkendu. Premiérový maraton odstartuje v pátek 10. září v 18:00 hodin loutková inscenace Boj o oheň, na kterou ve 20:00 hodin naváže divadelní koncert s názvem Jukebox. Sobotní 17. hodina pak bude patřit dobrodružné marionetové komedii Lišák Renard. Ačkoli všechny tři inscenace vznikly již v předešlé pandemické sezóně, vzhledem k vládním opatřením si na své slavnostní večery musely doposud počkat.

„To, že pořádáme tři slavnostní premiéry tak krátce za sebou, je v historii našeho divadla snad vůbec poprvé. Uplynulá sezóna vlivem protiepidemických opatření probíhala převážně za zavřenými dveřmi a my jsme tvořili prakticky jen do šuplíku. Naše novinky sice po částečném uvolnění v polovině května vidělo pár diváků, ale na slavnostní večerní uvedení tak, jak jsme zvyklí, nedošlo. A tak se zrodil nápad premiérového víkendu, během kterého chceme divákům z řad veřejnosti i divadelním přátelům představit všechny tři inscenace najednou,“ vysvětluje Vítek Peřina, dramaturg NDL.

V pátek 10. září v 18:00 hodin se v Sále NDL mezi dvěma znepřátelenými kmeny Amuletů a Talismanů rozhoří Boj o oheň. Původní loutková hra pro děti od šesti let z pera dramatika Víta Peřiny v režijním zpracování renomovaného plzeňského loutkáře Tomáše Dvořáka se sice odehrává v pravěku, inspirací pro její vznik však byla klasická Shakespearova tragédie Romeo a Julie. Ve 20:00 hodin se pak v komorním prostoru Studia NDL může premiérové publikum těšit na divadelní koncert s názvem Jukebox. Jak už ze samotné podstaty jukeboxu vyplývá, volba repertoáru bude čistě na divácích, kteří si užijí oblíbené písně napříč různými žánry a jejich originální divadelní ztvárnění.

Sobotní odpoledne 11. září v 17:00 hodin bude patřit inscenaci Lišák Renard. Čistě iluzivní marionetová komedie libereckého režiséra Martina Tichého podle původní hry Borise Jedináka, určená dětem od šesti let, se inspiruje dlouhou řadou známých lišákovských příběhů o vychytralosti a lstivosti. Ta může vést snadno k cestě vzhůru, ale ještě snadněji k následnému pádu.

V případě, že by někdo z diváků premiérový víkend propásl, nemusí zoufat. Všechny zmíněné inscenace bude možné zhlédnout v září a říjnu v rámci sobotních představení pro veřejnost nebo Večerů v Naivním.

Tagy