weby pro nejsevernější čechy

Řešením je urychlené uzavření mezivládní česko- polské dohody

Další jednání mají smysl. Shodli se na tom Češi i Poláci a vyzývají k tomu předsedy vlády
Na radnici v Hrádku nad Nisou se v pondělí 20. září konalo jednání polské a české strany, kterého se zúčastnil Michal Kurtyka, polský ministr klimatu a životního prostředí, Cezary Przybylski, maršálek Dolnoslezského vojvodství, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a starostové příhraničních českých obcí. Tématem setkání byla těžba v polském hnědouhelném dole Turów, který negativně ovlivňuje životní prostředí a zdroje pitné vody na dotčené česko-polské hranici. Jednání se uskutečnilo ještě předtím, než Evropský soudní dvůr rozhodl o sankcích pro Polsko ve výši 500.000 EUR denně za nezastavení těžby.
„Jednání se konalo na přání polského ministra klimatu a životního prostředí Michala Kurtyky. Stejně jako on si i já uvědomuji, že ani nařízené pokuty ani další soudní jednání nic nevyřeší. Cílem je společná domluva, na kterou přistoupí obě strany. V žádném případě ovšem nechceme slevovat ze svých požadavků, kterými chráníme oprávněné zájmy obyvatel Libereckého kraje,“ uvedl hejtman Martin Půta.
Setkání se účastnili také starostové obcí Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Heřmanice, Chrastava, kterých se těžba v Turówě zejména dotýká. Obě strany vyjádřily nutnost dále jednat na vládní úrovni, a proto se dohodly na sepsání společné výzvy, kterou směřují předsedům obou vlád.
„V dopise, který adresujeme předsedům České a Polské republiky vyjadřujeme stále stejný názor. Nejlepší řešení pro celý region je urychlené uzavření připravované mezivládní česko- polské dohody, která bude garantovat dodržování veškerých právních norem na české i polské straně společných hranic. Jsme sousedi a musíme se domluvit,“ uzavřel hejtman Půta.

Tagy