weby pro nejsevernější čechy

Spálovskou kapli vzkřísili z ruin. Stala se domovem umělců

Osud mnoha dalších církevních památek po celém Česku kopíruje i příběh evangelické kaple na Spálově, postavené roku 1888. Za dob socialismu se o ni lidé přestali starat, kaple zpustla a uvažovalo se i o její demolici. Na lepší časy se začalo blýskat po roce 1989. Místní tu dokonce založili milou kulturní tradici.

Pražský akademický malíř Vladimír Veselý, spálovský chalupář, uspořádal na počátku 90. let ve zruinovaném interiéru první výstavu a položil základ ke každoročnímu výtvarně hudebnímu setkání přátel a milovníků umění, Spálovskému babímu létu. Společnými silami se podařilo připravit každý další rok výstavy obsáhlejší.

„Čím dál víc spolků, ale i jednotlivců se dívá kolem sebe a není jim lhostejný stav kostelů, ale i drobnějších památek ve městech a obcích, kde žijí nebo třeba chalupaří. Vzniká řada iniciativ na jejich záchranu a myslím, že je to tak správné. Lidé si tvoří i tímto způsobem vztah k místu, kde žijí a místní komunita má společný cíl,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výtěžky z dobrovolného vstupného putovaly na postupnou rekonstrukci kaple, na jejíž záchranu přispělo také významně město Semily. To od 7. ročníku Spálovského babího léta převzalo nad kulturním setkáním záštitu společně s občanským sdružením CervusSemilensis.

Jejich přičiněním byla kaple nemalým nákladem uvedena do původního stavu. Spálovské babí léto se za dobu svého trvání stalo akcí známou a vyhledávanou; počátkem září se do Spálova sjíždějí příznivci umění z celého regionu.

Modlitebna je dnes kazatelnou farního sboru Českobratrské církve evangelické v Libštátě. Na tamní faře je uložen oltářní obraz Cyrila Kutlíka Nanebevstoupení z roku 1888 určený původně pro spálovskou kapli.

Tagy