weby pro nejsevernější čechy

Festival KULT je zpět v plné síle, zahájení bylo opět dech beroucí

„Zahájení festivalu Kult jsme vymýšleli na několikrát. Pořád se něco měnilo, pořád se něco mění a ještě chvilku se asi měnit bude. Žijeme divný rok, který nás nutí více než dříve improvizovat, hledat řešení, hledat pozitiva ve chvílích restrikcí, ve chvílích, kdy nám sahají na naše svobody.
Síla lidského ducha, síla lidské tvorby, odvaha měnit věci, postavit se osudu, měnit svůj život, naděje, že dokážeme věci měnit jsou naší inspirací.Radost, určitě chceme ukázat radost, schopnost snít, schopnost probudit v sobě fantazii malého dítěte a díky její síle proměnit realitu, posunout ji o pár stupňů dál, vyosit ji z běžného standardu až do míst, které poznáváme ve spánku, kdy nám vládne pravá mozková hemisféra.Proměnit se, zbavit se strachu, najít v sobě lva, proměnit se, stát se z herce divákem a  z diváka hercem, zažívat společné chvíle.“ (Jakub Vedral, ředitel V.O.S.A Theatre)

Po kulturně a společensky velmi hladovém pandemickém roce je zpět  jedna z nejvýznamnějších (ne-li nejvýznamnější) kulturních akcí v Ústí nad Labem, Divadelní festival KULT  s pořadovým číslem 24 a s podtitulem PROMĚNY. Osm míst, dvě premiéry, množství divadelních inscenací, koncertů a dalšího doprovodného programu a také jedna speciální „pochoďáková audio hra“ Exploze (o ní na jiném místě), to všechno v deseti dnech.

Nevím, jak vy, ale já si z posledních Kultů pamatuji především zahájení. Ať už to byla procházka mezi třemi mosty, fantazijní bytosti prohánějící se bývalou Armaturkou nebo show na Lidickém náměstí s chůzí po stěně magistrátu, vždy to bylo nesmírně nápadité a všechny smysly atakující představení. Nejinak tomu bylo i ve středu 13.října, kdy se ve večerních hodinách na chvíli proměnil  park na Severní Terase  tu v obrovské šapitó pod hvězdami, tu v podmořskou říši. I tentokráte jsem se, a rád, proměnil aspoň na chvíli v malého užaslého kluka s očima doširoka otevřenýma, s pokleslou bradou a hubou dokořán. Napjatý sledoval, jak mezi planoucími ohni postupně roste zenová stavba. Bez dechu  pozoroval artisty mezi ohni nebo poletující ve vzduchu. Nadšeně pochodoval parkem za světélkujícími najádami, abych cestou potkal obrovitého lva. A nakonec se zcela okouzlen ponořil do podmořského světa u laguny. Nádherné, imaginativní, hravé, nesmírně milé, líbezné…marně hledám další přívlastky, ale vy si určitě v duchu také nějaké vlastní přidáte. A to vše za doprovodu živé hudby a výborné zpěvačky, dokonalé. Domů jsem odcházel se širokým úsměvem, s libým pocitem někde uvnitř a s přesvědčením, že i KULT 24, který právě začal, bude opět mohutným setkáním se špičkovou kulturou a uměním.  Ostatně, jak jsem zjistil, více jak polovina produkcí je už beznadějně vyprodaná. Hosana!

V.O.S.A. Theatre  je Volné Občasné Sdružení Akrobatů (Artistů, Alternativců) vzniklo v roce 2007 pro příležitostné reprezentování České Republiky v zahraničí. Významným mezníkem tohoto producentského projektu se stala realizace doprovodných programů pro český pavilon na Světové výstavě EXPO v Šanghaji v roce 2010. Skupina akrobatů a performerů vytvořila představení Vysoké snění, průvodové představení s prvky nového cirkusu a živé hudby. Od té doby skupina vystupovala na českých i zahraničních divadelních festivalech, přehlídkách a dalších akcích.

(úvodní foto Jiří Dvořák)

Tagy