weby pro nejsevernější čechy

Vitráže, náhrobky i zvony. Obnovu památek podpoří kraj deseti miliony

Obnově památek věnuje Liberecký kraj dlouhodobou a systematickou pozornost. Také letos přispěl ze svého dotačního fondu, a to částkou 10.240.000 korun. Kromě novinek se dostalo i na restaurátorské projekty, které již nějakou dobu úspěšně pokračují.

„Podporujeme často rozsáhlé obnovy, kdy majitel rozložil, vzhledem k náročnosti, takovou investici na etapy,“  říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Právě takovým příkladem jsou záchrana starého hřbitova v Kamenickém Šenově, na němž se dochovaly náhrobky významných sklářských rodů. Od roku 2005 se o tento opuštěný farní hřbitov starají členové spolku Sonow. Kromě praktické údržby se každoročně věnují restaurování náhrobků a hřbitovní zdi.Do stejné kategorie patří oprava vzorkovny malírny okenních skel v Okrouhlé, která představuje spojení vcelku prosté budovy bývalé dílny s impozantní neogotickou věží vyplněnou vitrážovými okny. V České republice nemá tato stavba obdoby.

„Obnovit památku je finančně i odborně velmi náročná práce. Jsem ráda, že máme v kraji zodpovědné majitele, kteří cenné historické stavby nenechají chátrat a snaží se je obnovit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mezi nově podpořené projekty patří například restaurování vitráží kostela sv. Petra a Pavla ve Volfarticích, na jejichž obnovu přispěl kraj 220.000 korunami. První informace o kostelu pochází z roku 1352. V roce 1752 byl uváděn jako kamenná stavba s dřevěnou střechou pokrytou šindelem. V roce 1785 započala přestavba kostela, která částečně skončila v roce 1795. Zkraje 19. století se ve stavebních pracích pokračovalo. Došlo k rozšíření hřbitova, opravě věže, výměně střešní krytiny a k výstavbě nové hřbitovní zdi. Ve 20. století byly do kostela převezeny varhany ze zdevastovaného kostela v Horní Libchavě.

Tagy