weby pro nejsevernější čechy

Ze Sedmihorek na Hrubou Skálu: výlet i pro kočárky a vozíčkáře

Také hendikepovaní a rodiny s malými dětmi mohou objevovat krásy Libereckého kraje – například oblast Českého ráje. Trasa ze Sedmihorek na Valdštejn a na Hrubou Skálu představuje pro lidi na vozíku nebo pro výletníky s kočárky hezkou a nenáročnou vycházku.

„Snažíme se lidem, kteří mají nějaký hendikep, představit možnosti výletů a zážitků v našem kraji. Na rozdíl od minulosti je už dnes míst, která jsou takto přístupná, celá řada,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Od železniční zastávky Sedmihorky míří cesta směrem na Valdštejn. Mírné stoupání vyžaduje doprovod vozíčkářů, kteří by jinak obtížně zdolávali poslední desítky metrů před hradem Valdštejn. Prohlídka valdštejnského prvního nádvoří a kaple sv. Jana Křtitele je téměř bezbariérová.

Cesta dále pokračuje po Zlaté stezce Českého ráje směrem k zámku Hrubá Skála. Po trase jsou výhledy na Hruboskalské skalní město, některé z vyhlídek s pomocí zvládnou i vozíčkáři, pro rodiny s kočárky je jich většina přístupná.

Vstup do areálu zámku Hrubá Skála je bezbariérový, vozíčkáři se mohou pokochat pohledem
na Český ráj z proluk v cimbuří. Oblíbená cesta Myší dírou a Mariánská vyhlídka jsou pro hendikepované ale bohužel nedostupné, ze zámku je nutné pokračovat po silnici do obce Hrubá Skála k železniční stanici.

Tagy