weby pro nejsevernější čechy

Žhavé léto uprostřed zimy: v botanické zahradě v Liberci kvetou kamélie

Zataženo, tma, nevlídno, námraza a holé stromy větví tyčící se smutně k nebi barvy olova. To je jedna tvář zimy. Má však i druhou,  přívětivější, jež přináší teplo, spoustu světla a záplavu pestrých barev. Stačí jen vyrazit do liberecké botanické zahrady, kde právě začíná sezona kvetoucích japonských kamélií. Potrvá do konce března.

„Když se vydáte v době květu kamélií do Botanické zahrady v Liberci, budete uchváceni množstvím květů různých barev. Budete obdivovat a možná tak trochu závidět, protože pěstovat kamélii doma a přivést ji ke květu, to se jen tak nepodaří,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a  cestovní ruch Libereckého kraje.

V botanické zahradě pěstují 40 druhů a odrůd kamélií. Jsou přísně vybrané s ohledem na omezený prostor v pavilonu, kde jsou trvale vystaveny. Nic tak vzácného, jako je tato kolekce, se nezachovalo jinde ve střední Evropě, a patrně ani v teplejších zemích, kde se pěstují kamélie volně v zahradách. Z hlediska historického i genetického významu má proto skupina kamélií v Liberci nevyčíslitelnou hodnotu.

Má se za to, že první, již šlechtěné kamélie, dovezli z Orientu do Evropy Portugalci. Pěstování kamélií se ale ujalo až poté, co je přivezli angličtí kapitánové ke konci 18. století. Během satoletí následujícího se staly módou další jejich nové odrůdy.

Rod kamélií neboli Camellia pojmenoval roku 1753 tvůrce botanického jmenosloví Carl Linné na památku brněnského jezuity Jiřího Kamela, latinsky řečeného Camellius. Paradoxem je, že Kamel nikdy nepůsobil v oblasti, odkud kamélie pocházejí a pravděpodobně se s těmito rostlinami nikdy nesetkal.

Tagy