weby pro nejsevernější čechy

Moderátor Háma v televizi představí pouť Libereckým krajem v karavanu

Cestování karavanem je trendem současné doby. Zareagovala na něj i Česká televize, která nyní uvádí již druhou sérii cestopisného cyklu V karavanu po Česku s Alešem Hámou, který ze svého obytného vozu objevuje zajímavá místa českých luhů a hájů.
V dílu, který v premiéře uvede kanál ČT 2 ve čtvrtek 5. února ve 21 hodin, Háma zavede do Libereckého kraje.
„Cesty v karavanech byly trendem již před covidovou pandemií. Ta jej však významně urychlila a náš kraj na to zareagoval investičním dotačním programem, který podporuje zřizování stání pro karavany. Vypsali jsme jej poprvé v minulém roce, a v tom letošním téma opakujeme. Tím by měla být vybudována síť karavanových stání tak, aby byly dojezdové vzdálenosti od jednoho k druhému maximálně 30 kilometrů. Pokud by se seriál natáčel za dvaroky, byl už Liberecký kraj pokrytý,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Poznávání Libereckého kraje se seriálem začíná na Benecku – tam, kde se v zimě lyžuje, se v létě, stejně jako to učinil průvodce pořadem, lze projet třeba na horských kárách. Díky karavanu se pak diváci u obrazovek posunou dál, a to do Železného Brodu. V areálu bývalé Kolory se nalézá expozice československých i zahraničních vozů především z východní Evropy. Nechybí vzácný dvoudveřový model Škoda 1000 MBX ani přes luxusní limuzíny Tatra. Celodenní výlet zakončí přespání kousek od zámku Sychrov s výhledem naSychrovský viadukt.
Druhý den začíná zastávkou u průrvy Ploučnice, která se nachází jižně od Stráže pod Ralskem. Řeka Ploučnice zde protéká mezi vysokými pískovcovými stěnami a ve dvou pískovci vytesaných tunelech. Místo bude zajímavé především pro vodáky, kteří mají možnost si tento nevšední objekt sjet. Pořad také představí i jiné skryté skvosty Libereckého kraje. Jsou jimi například Modlivý důl u Svojkova – romantické skalnaté údolí, o jehož původu se vyprávěly různé zkazky – nebo takzvaná Skála smrti u Kunratic, což je romantické zákoutí mezi pískovcovými skalami, kde se nachází přibližně patnáct metrů vysoká svislá skalní stěna, do níž je vytesán reliéf s výjevem z tamní pověsti.
Pořad je možné zhlédnout na oficiálních stránkách pořadu V karavanu po Česku nebo v televizi na programu ČT 2 ve čtvrtek 5. února v devět večer. Pro další tipy, které nevynechat v Libereckém kraji je dobré sledovat na sociálních sítích odkaz @regionliberec a webu.

Tagy