weby pro nejsevernější čechy

Loňské léto bylo slabší. Cestovní ruch v kraji zachraňovali domácí turisté

Již druhým rokem výrazným způsobem koronavirová pandemie zamíchala se statistikou návštěvnosti českých regionů. Do všech krajů, Liberecký nevyjímaje,
zamířilo minulý rok v letní sezoně méně turistů. Ztráty sčítají zejména vlastníci a provozovatelé ubytovacích zařízení.
Podle statistik agentury Czechtourism v celostátním srovnání zamířilo do Libereckého kraje ve třetím čtvrtletí roku 2021 bezmála 570 tisíc návštěvníků, což je oproti stejnému období roku 2020 o 40 tisíc návštěvníků méně.
V loňské letní sezoně se na území Libereckého kraje v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo celkem 1,52 milionu turistů, z nichž drtivou většinu – 1,36 milionu – tvořili tuzemští návštěvníci. Nejvíc turistů přijíždí z Německa, což se už řadu let nemění. Na druhém místě v počtu zahraničních příjezdů jsou turisté z Polska a na třetím ze Slovenska.
Průměrná doba strávená v ubytovacích službách činila 4,17 dne, což je o pár setin procenta kratší čas než v roce 2020. „Data z hlavní turistické sezóny jsou nadějná a předčila očekávání. Povedlo se nám přilákat do regionu co více tuzemských turistů. Co je ale problém dalších let, je rozložení návštěvnosti do celého roku, zejména na podzim a jaro,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého
kraje.
Data ke statistice návštěvnosti konkrétních turistických cílů sbírá agentura Czechtourism ve spolupráci s kraji a jednotlivými turistickými regiony. Každoročně monitoruje přes 1400 oblíbených míst. V roce 2020 u turistů v Libereckém kraji vítězily například liberecká zoologická zahrada, iQLandia, či zřícenina hradu Trosky.

Tagy