weby pro nejsevernější čechy

Téměř desetina ze všech sokolích párů v republice hnízdí na stavbách Skupiny ČEZ, vloni vyvedly minimálně 19 mladých

Svou letošní první větší sokolí misi má za sebou ornitolog Václav Beran, během níž se vydal na jih Čech. Konkrétně do jaderné elektrárny Temelín, kde na nejvyšším ochozu stometrového ventilačního komína vyčistil sokolí budku a nainstaloval fotopast. Další dny pak za stejným účelem strávil (a ještě stráví) objížděním lokalit Skupiny ČEZ na severu Čech. Tou první byla bývalá výtopna ČEZ Teplárenské v Proboštově.
„Sokolí pár už tam byl. Samec i samice střídavě poposedávali na zábradlí ochozu, a když jsem vylezl až k nim, tak uletěli. Vyčistil jsem jim budku, vybral zbytky potravy a nasypal novou podestýlku. Zbytky kořisti důkladně prohlížím a určuji až v muzeu, už na komíně mě ale upoutala jedna lebka s masivním zobákem.
Byl to amazoňan modročelý, středně velký papoušek, který se z nabyté svobody asi dlouho neradoval.
Měl smůlu, že letěl zrovna kolem proboštovského komína. Jinak jsem naň lezl zrovna v době, kdy bylo poměrně větrno, takže když jsem chtěl z lahve nalít vodu na dno budky, vítr zvedl proud vody proti mně.
Místo z lahvového vodopádu se tak najednou stal menší gejzír a dokonale umyl spíše mě než budku,“ zasmál se Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s.
Podle ornitologa nastal nyní nejvyšší čas pro přípravu jarního zahnízdění kriticky ohroženého druhu sokola stěhovavého. Pokud totiž počasí vydrží jako dosud, začnou sokolí páry pomalu ale jistě tokat.
Proto se nyní chystá vyčistit budky a nainstalovat fotopasti i v elektrárnách Tušimice, Prunéřov a Ledvice a také na komínu Teplárny Trmice. „Prakticky všude jsem už během cest kolem sokolí přelety zaznamenal. Páry na stavbách totiž ani během zimy svá teritoria neopouštějí. Například ten tušimický s oblibou loví hned naproti elektrárně nad dnes již plně zrekultivovaným odkalištěm. To samé se týká párů z Prunéřova a Ledvic, také zimují v areálu elektráren a loví v okolí, které je pro ně na potravu díky rozmanitosti ptačích druhů velmi bohaté,“ dodává Václav Beran.
Loňský rok na „Sokolí farmě ČEZ“ považuje za velice úspěšný, byť některým párům se nezadařilo mladé vyvést. Sledování sokolů stěhovavých přitom probíhalo v rámci Skupiny ČEZ v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice, a to od začátku února do konce listopadu. Nejvíce mláďat se vyklubalo na svět na severu Čech: 3 Elektrárna Tušimice, 4 Elektrárna Prunéřov, 3 Elektrárna Ledvice, 3 Teplárna Trmice a 3 výtopna Proboštov. Sokolím párům se pak vloni nezadařilo v budkách na chladicí věži Paroplynového cyklu Počerady, na ochozech ventilačních komínů v obou jaderných elektrárnách a Elektrárně Mělník. V areálu společnosti Energotrans v Třeboradicích u Prahy se pak na svět vyklubala trojčata.
„V roce 2021 jsme evidovali na objektech ve vlastnictví ČEZ celkem 10 párů sokolů stěhovavých, což je prakticky desetina všech evidovaných sokolích párů v České republice. Šest z nich vyvedlo celkem 19 mláďat. Dva objekty s budkami zůstaly sokoly neobsazeny. Bohužel tradičně se jedná o elektrárny Dětmarovice a Poříčí, kde po předchozích náznacích nebyl už třetím rokem sokol vůbec pozorován a v budkách tak hnízdí poštolky. Nicméně od roku 2011, kdy byla naistalována vůbec první kovová sokolí budka na průmyslové stavbě v republice, konkrétně na chladicí věži v Elektrárně Tušimice, bylo na stavbách Skupiny ČEZ vyvedeno minimálně 114 mláďat sokolů stěhovavých. Jak by někdo řekl – krásná práce. Už jen proto, že i díky vstřícnému postoji energetiků se začíná u nás sokolům dařit.
Foto: Fotopasti ALKA Wildlife, o. p. s., které byly pořízeny z finančních prostředků od Nadace ČEZ
v rámci grantu Podpora regionů.

Tagy