weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj podporuje Ukrajinu, vyvěsil její vlajku

K vyjádření solidarity a podpory Ukrajině vyhlášenému prostřednictvím Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv se dnes (16/2) připojil i Liberecký kraj. Na sídle krajského úřadu ráno zavlála ukrajinská vlajka. Prezident Ukrajiny totiž vyhlásil 16. únor dnem jednoty Ukrajiny – tajné služby avizovaly, že právě v tento den začne Rusko útok proti tomuto suverénnímu státu.
„Jsme v myšlenkách, ale i činech s Ukrajinou. Vyjadřujeme tímto aktem podporu celé zemi, stejně jako našemu partnerskému Vinnickému regionu. Hrozbám je nutné čelit a já pevně věřím, že v případě Ukrajiny, na jejíž stranu se staví mnoho zemí světa, nakonec k útoku nedojde,“ uvedl hejtman Martin Půta.
Ukrajinský velvyslanec v České republice poděkoval za podporu a potvrdil, že toto gesto solidarity uvítají i desetitisíce Ukrajinců, kteří žijí v Česku. Není to ostatně poprvé, kdy Česko vyjádřilo podporu Ukrajině sužované již několik let turbulentním vývojem událostí.
Již v roce 2014 ukrajinskou vlajku vyvěsilo v souvislosti s krvavým zásahem proruských sil proti demokratické občanské iniciativě na kyjevském náměstí Majdan zhruba 60 českých měst včetně Liberce či Jablonce nad Nisou. Výročí těchto událostí shodou okolností připadá na závěr tohoto týdne, na 20. února.

Tagy