weby pro nejsevernější čechy

Mapa s hrou provede regionem po stopách Albrechta z Valdštejna

Novinku v podobě mapy s motivační hrou Po stopách Albrechta z Valdštejna připravilo  společně s partnery z Lužických a Jizerských hor, Krkonoš a Máchova kraje Sdružení Český ráj. Projekt propojuje místa spojená s postavou tohoto slavného vojevůdce.

Vypravit se za ním lze například do jeho někdejšího frýdlantského panství, popřípadě do Jičína, města, které právě za vlády Albrechta z Valdštejna dosáhlo svého největšího rozmachu. Vydat se je možno také do Nové Paky, Lomnice nad Popelkou, Turnova, na hrad Valdštejn, zámek Hrubý Rohozec, zříceninu hradu Trosky či zámek Mnichovo Hradiště, kde jsou uloženy vévodovy ostatky.

Valdštejnovy stopy však překračují hranice Českého ráje, neboť jeho vévodství dosahovalo až do České Lípy a na severu nad Frýdlant. V rámci putování za jeho odkazem se jako cíle nabízejí také Bezděz, Frýdlant či Lemberk. Za prohlídku jistě stojí i město Cheb, kde byl vévoda roku 1634 zavražděn.

Všechna tato místa jsou zanesena do Valdštejnovy mapy, kterou lze získat v informačních centrech a v takzvaných zapojených objektech. Při návštěvě každého místa, které je na mapě uvedeno, turisté obdrží razítko do mapy. Za tři razítka ze tří různých objektů získají odměnu – pamětní minci putování. Po získání šesti razítek na ně čekají Valdštejnův blok a tužka. Odměny pak bude možné vyzvednout na razítkovacích místech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna.

„Destinační společnosti, působící v Libereckém kraji, se snaží představit své regiony co nejzajímavějším způsobem. A myslí i na celé rodiny. To je i případ této mapy, která je naučnou a zároveň zábavnou pomůckou jak poznat nejen Český ráj, ale také vzdálenější místa, která souvisí s Albrechtem z Valdštejna. Při výletech po jeho stopách si uvědomíte význam a vliv tohoto šlechtice,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tagy